Dani draganića

Sastanak o ravnopravnosti spolova u Karlovačkoj županiji, Furdek Hajdin: Naša županija svjetla je točka po pitanju ravnopravnosti

U prostorijama Karlovačke županije održana je sjednica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Karlovačke županije. Uz sastanak, prisutni su obišli tvrtke koje su primjer dobre prakse.

Prilikom posjeta Karlovačkoj županiji Pravobraniteljica se osvrnula na stanje po pitanju rodne ravnopravnosti, prije svega u javnim službama. Ističe kako postoji jaz između plaća muškaraca i žena.Trenutno u Hrvatskoj zbog pandemija jaz u plaćama se smanjio s 13 posto na 6 i pol do 7 posto. Veća razlika u plaćama ponosno se vraća smirivanjem pandemije. Jasni su razlozi zašto su žene u prosjeku manje plaćene.

-Žene puno ranije odlaze s tržišta rada, češće rade na određeno vrijeme, manje su na upravljačkim pozicijama, češće koriste skraćeno radno vrijeme i neplaćene dopuste. Kad su mirovine u pitanju je 22 posto, odnosno upola manje kada govorimo o plaćama, kazala je Pravobraniteljica.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin ističe kako je Karlovačka županije svjetla točka po pitanju ravnopravnosti spolova.

-Kada gledamo potplaćenost žena u odnosu na muškarca, koliko je teško usklađivati privatni i poslovni život, primjeri u našoj županiji  pokazuju da je to moguće, rekla je županica, koja je dodala kako je ona jedna od dvije županice u Hrvatskoj te kako su sve četiri zastupnice iz Karlovačke županije žene.

Ovom prilikom okupljeni su posjetili tvrtke DM i AB gradnju, koje se svojim poslovanjem odupiru rodnoj ne ravnopravnosti.