KABA

Karlovački vatrogasci na svoj dan dobili novi kolektivni ugovor: Zaposlenicima JVP povećan dodatak za posebne uvjete rada i uvedena naknada za topli obrok

Baš danas, na svoj dan, blagdan sv. Florijana, karlovački vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe dobili su novi kolektivni ugovor koji će za 54 zaposlenih vrijediti iduće četiri godine.

– Zadovoljni smo sa svim stavkama, a imamo obećanja da će biti još bolje, kazao je Denis Butorajac, sindikalni povjerenik u JVP Karlovac.

Današnje potpisivanje kolektivnog ugovora završnica je uspješnih pregovora JVP, Grada Karlovca i sindikalne podružnice SDLSN. Između ostalog, novi kolektivni ugovor donosi im povećanje s pet na deset posto dodatka za posebne uvjete rada, kao i uvođenje naknade za topli obrok.

– Nakon više od 20 godina, od kad smo izašli iz sustava MUP-a, vraćamo dodatak na posebne uvjete rada. Tada smo imali 20 posto, sada smo došli do 10 posto; dugo to traje, znamo da nije lako toliko sredstava izdvajati, ali mislim da je ova vatrogasna služba to zaslužila. Kroz naš operativni rad i djelovanje, pogotovo kroz nekoliko zadnjih godina u intervencijama koje prije nismo odrađivali – potrese, od zagrebačkog do petrinjskog i Gline – uz velike poplave u Karlovcu, pokazali smo da naše znanje nije samo vezano za redovite intervencije koje radimo i za koje smo se obučavali, nego i da smo spremni na sve probleme i izazove; tako i za one vezane za COVID 19, izjavio je Miroslav Rade, zapovjednik JVP Karlovac.

Ovakav kolektivni ugovor, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, nije povećanje prava, nego ono što im pripada. Karlovac može svjedočiti kolika je, iako ne samo te službe, važnost i vrijednost kvalitetnog vatrogastva.

– Jer sve one nevolje koje su nas dočekivale proteklih godina bez vas bi bilo puno teže rješavati, mogu reći i nemoguće, napomenuo je Mandić.