Održan još jedan Sajam strukovnog obrazovanja

Ove godine uz strukovne škole iz Karlovca na sajam su stigli i gosti iz Ogulina, Slunja, Gospića, Požege i Rijeke

U središtu Karlovca ispred Zorin doma održan je još jedan Sajam strukovnog obrazovanja. Unutar manifestacije održani su Sajmovi Strukovnog obrazovanja KaRijERA i JA”u sektoru elektrotehnike i računalstva, te STRuKA i TI u podsektoru strojarstva. Sajmovi su okupili najvažnije dionike iz gospodarskog i obrazovnog sektora, no ove godine u ponešto izmjenjenoj atmosferi i prioritetima koje su nudili.

-Dugo smo se borili s nezaposlenosti, ali taj problem je rješen. Imamo rekordan broj zaposlenih na nacionalnom nivou, ali i u Karlovačkoj županiji. Danas bilježimo jednak broj zaposlenih kao i prije 20 godina kada je bilo 29.500 više stanovnika. EU nam je pomogao s podosta novca kako bi uskladili obrazovne procese s tržišnim potrebama. U našim tvrtkama jedna je lijepa novost jer se svi bore za kvalitetnu i stručnu radnu snagu – rekao je Zlatko Kuzman, predsjednik županijske Hrvatske gospodarske komore.

Kuzman je naglasio da gospodarstvo na ovim prostorima ima svjetsku tehnologiju i proizvode kojima može privući i nove radnike i stručnjake.

-Možda vam je promaklo ovih dana da uz brojnim oskarima nagrađen HS Produkt, dobiva konkurenciju u inovativnim procesima. U našoj sredini imamo najmoderniju tvornicu podnih obloga. Novom investicijom većom od 250 milijuna eura ona će prerasti u najveću i najmoderniju te vrste u svijetu, a u proizvodnji će se koristiti roboti – najavio je Kuzman.

Sajmove je otvorila županica Martina Furdek Hajdin. Tom prilikom zahvalila je tvrtkama, ali i nastavnicima i učenicima koji sudjeluju na sajamskim priredbama. Ove godine uz strukovne škole iz Karlovca na sajam su stigli i gosti iz Ogulina, Slunja, Gospića, Požege i Rijeke. U okviru sajma održan je i Okrugli stol na temu Potrebe tržišta rada – povezanost mladih i poslodavaca.