Dani draganića

Olakšanje roditeljima: Pet karlovačkih vrtića radi do 22 sata, upisi od 12. svibnja, ovaj put samo online

U pet karlovačkih vrtića: Rakovac, Turanj, Švarča, Dubovac i Mahično mališani mogu ostajati i poslije podne, odnosno, do 18, 20 ili 22 sata, zahvaljujući projektu Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Karlovac II, financiranom iz EU i državnog proračuna.

Vrijedan je 5,9 milijuna kuna i do rujna 2023. donijet će produženo radno vrijeme vrtića, didaktičku opremu, dodatne programe, edukacije i zaposlenje 20 osoba.

– Nastavak je to projekta iz 2018 – 2021., a cilj je omogućiti bolju ravnotežu između obiteljskog života i poslovnih obveza zaposlenih roditelja. Interes roditelja je velik, prijavljeno je više od 220 djece, kazala je voditeljica projekta Brigita Požar.

Anita Štefanac, ravnateljica Dječjeg vrtića Četiri rijeke u čijim se objetima projekt provodi, kazala je da su do sad ugovore potpisali s oko 200 roditelja, a da će radno vrijeme u vrtićima ovisiti o interesu i potrebama roditelja.

Prethodni je program produženog rada vrtića obuhvaćao i vrtiće koji djeluju u sklopu Dječjeg vrtića Karlovac, a odgojitelji koji su njime zaposleni, njih 10 u Četiri rijeke i 8 u Karlovac, i nakon isteka projekta nastavili su raditi u vrtićima.

– Osim poslijepodnevnog rada vrtića i novih radnih mjesta, bit će dobrobiti za sve, a iskristalizirat će se i realne potrebe za poslijepodnevnim radom vrtića, ocijenio je gradonačelnik Damir Mandić.

A upisi budućih vrtićaraca ovaj put bit će isključivo online. Iako su karlovački roditelji to protekle tri godine mogli napraviti i na taj način, za upise u iduću pedagošku godinu bit jedini.

– Roditelji se moraju prijaviti u sustav e-građani. Danas će izaći poziv za upise i pozivam ih da prouče upute, pregledaju sve podatke, vide što je potrebno… Prijave su od 12. do 20. svibnja i samo tada će moći prijaviti djecu za mališane, napomenula je Danka Pavletić, ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac.

Broj upisnih mjesta, pojasnila je pročelnica Draženka Sila Ljubenko, formiran je prema stvarnim kapacitetima, bez alternativnih rješenja kakva Grad pronalazi svake godine kako bi što više djece imalo svoje mjesto u vrtiću.

– Bit će ih stotinjak, ali roditelji ne moraju brinuti jer nakon ovog upisnog postupka, kada budemo znali stvarni broj, u kolovozu, Grad će naći rješenja da djeca, posebno kojima su oba roditelja zaposlena, budu smještena u vrtiće, poručila je Sila Ljubenko.

Upisano je lani bilo 298 mališana, a to znači da bi oko dvije stotine bilo iznad pedagoškog standarda nakon što se popuni predviđenih stotinjak mjesta. U Područnoj školi Zadobarje, gdje je sada jaslička skupina, mjesta će od jeseni biti i za vrtićku, Grad će i dalje sufinancirati smještaj u privatnim vrtićima i obrtima za čuvanje djece, no, po gradonačelnikovim riječima, pravo rješenje je izgradnja vrtića Luščić i Rečica.

– U vrtiću na Luščiću planirano je mjesta za 200 djece, dogradnjom za još 150. Cilj je da svako karlovačko dijete, bez obzira jesu li mu roditelji zaposleni ili ne, ima mjesto u gradskom vrtiću, zaključio je Mandić.