Dani draganića

U Karlovcu i ove godine Dani Georgija Para u organizaciji Zorin doma

Pripremili su bogat program kako bi odali počast velikom hrvatskom kazališnom redatelju koji je svojim radom zadužio grad Karlovac

Ovog vikenda, u subotu 7. i nedjelju 8. svibnja Gradsko kazalište Zorin dom organizira 4. Dane Georgija Para.

Iako ga više nema Georgij Paro i dalje živi. Prije svega u srcima onih koji su ga poznavali, njegovu profesionalnu i ljudsku veličinu. Stoga se organizira dvodnevni program kako bi ga se stari prijatelji i suradnici prisjetili, a ostali upoznali s njegovim likom i djelom.

Sve počinje u subotu u 18 sati kad će se postaviti spomen ploča na kuću u Domobranskoj 13 u kojoj je Paro živio. Nakon toga program seli u Zorin dom. U 19 sati na rasporedu je film autorica Sanje Hrnjak Georgij Paro  – volim Karlovac. Nakon filma održat će se promocija knjige  Grad – pozornica Georgija Para. Publika će imati priliku vidjeti i snimku predstave Kristofor Kolumbo koju je režirao Paro.

-Ta predstava govori o tangenti, potrebi čovjeka, pojedinca, individualca  da putuje prema zvijezdama, to je taj jedan duhovan put. Gomile i mase su uvijek ono nešto što nas koči, pojedinac je uvijek onaj koji nas gura naprijed. Zato je ta predstava jako važna jer je povezana s knjigom Grad – pozornica Georgija Para, rekla je organizatorica manifestacije Sanja Hrnjak.

Program se nastavlja i nedjelju. U 17 sati održat će se promocija časopisa Kazalište. Koja će biti svake godine u sklopu manifestacije Dana Georgija Para. Nakon toga, u 18 sati na rasporedu je izlaganje Georgij Paro i glazbeno kazalište, kojeg će održati Iva Hraste Sočo. Tim povodom nastupit će i studenti Muzičke akademije Zagreb te operni solisti u klavirskoj pratnji Simona Dešpalja.

Sve to financijski podržava Ministarstvo kulture i medija te Grad Karlovac.

-Moram reći da sam ponosan jer se priča Georgija Para i Karlovca nastavlja. To je ono što smo željeli, to je ono što nam je cilj i ono od čega ne smijemo odustati. Valja imati na umu da u odnosu Karlovca i Georgija Para, puno više dobiva Karlovac, kazao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Inače Georgij Paro je svoj kazališni put započeo i završio u Karlovcu. Posljednji kazališni aplauz doživio je upravo nakon svoje zadnje premijere u Zorin domu.