KABA

Sve je više onih koji žele posvojiti dijete, evo kakav ih postupak očekuje

U Centru za socijalnu skrb Karlovac vode se postupci vezani za posvojenje djece. U prvom postupku se daje stručno mišljenje o potencijalnim posvojiteljima nakon što osobe iskažu interes za posvojenjem, provodi se obrada i daje stručno mišljenje o tome. Bračni parovi, izvanbračni parovi ili samci koji su u tom postupku, a dobili su pozitivno stručno mišljenje i završili su stručno osposobljavanje za posvojitelje ulaze u registar posvojitelja koji je tajan i u koji ulaze samo ovlaštene osobe iz Centra za socijalnu skrb. U tom registru na razini Hrvatske je nešto više od tisuću posvojitelja. Na području koje pokriva Centar za socijalnu skrb Karlovac registrirano je 12 posvojitelja koji čekaju na posvojenje djeteta. U posljednjih dvije do tri godine se broj zainteresiranih ljudi za posvojenje povećao, kazala je Marina Bubaš, socijalna radnica iz tima za udomiteljstvo i obrade potencijalnih posvojitelja.

– Mi smo u prošloj godini u obradi imali četiri obitelji koji su izrazili namjeru da ih se obradi kao posvojitelje, a prijašnjih godina je bila jedna do dvije obitelji. U posljednjih nekoliko godina je vidljiv rast obitelji koji žele posvojiti u odnosu na broj obitelji koji žele biti udomitelji.

U registru Centra za socijalnu skrb Karlovac u vrijeme snimanja naše emisije bila su dva dječaka koja su čekala posvojenje. Jedan od njih je bio u procesu upoznavanja s potencijalnim posvojiteljima, o čemu nam je više ispričala Ksenija Živčić, socijalna radnica i voditeljica odjela za djecu, mlade i obitelji u Centru za socijalnu skrb Karlovac. Već je uvriježeno mišljenje kako proces posvojenja djeteta predugo traje. Zašto je to tako i koji postupci su u tome nužni te kakve zahtjeve imaju posvojitelji doznajte u emisiji koju možete pogledati ovdje: