Dani draganića

Na Banovini svakim danom sve vidljivija izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje ugovorio je izgradnju 216 zamjenskih obiteljskih kuća s 11 izvođača radova u iznosu od 180.43 milijuna kuna.

Potpisano je ukupno 59 ugovora za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, a na 43 lokaciji izvode se radovi na zamjenskim obiteljskim kućama. Također, ukupno je ugovoreno uklanjanje 150 oštećenih obiteljskih kuća s 12 tvrtki u vrijednosti 14.12 milijuna kuna.

Središnji državni ured do sada je obnovio 2.354 obiteljske kuće nekonstrukcijskom obnovom, dok se na 910 kuća izvode radovi. Angažirana su 44 gospodarska subjekta te je za nekonstrukcijsku obnovu utrošeno 92.89 milijuna kuna.

Broj zaprimljenih odluka od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine o konstrukcijskoj obnovi je 606. Izrađena su tri nalaza za višestambene zgrade i 232 nalaza za obiteljske kuće.

Potpisani su ugovori s tri tvrtke za izvođenje radova izgradnje prvih 10 višestambenih zgrada; četiri u Petrinji, četiri u Glini i dvije u Topuskom, ukupne vrijednosti 143 milijuna kuna. U postupku je ocjena ponuda za izgradnju dodatnih šest višestambenih zgrada.

Izdano je 186 rješenja za povrat sredstava po provedenoj samoobnovi – odobreno 4.58 milijuna kuna. Isplaćena su sredstva za 11 višestambenih zgrada kojima su kroz program samoobnove sanirana oštećenja u ukupnoj vrijednosti 605 tisuća kuna.

Uz već spomenute programe obnove potresom pogođenog područja, u nadležnosti Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje odvijaju se i redovni programi obnove i stambenog zbrinjavanja u Republici Hrvatskoj pa se tako izvode radovi izgradnje višestambene zgrade u Jasenovcu sa 6 stanova ukupne vrijednosti 4 milijuna kuna i Belom Manastiru sa 33 stana, vrijednost investicije 22.00 milijuna kuna.