Dani draganića

Mandić na obilježavanju Dana Europe: Neki tamni oblaci se vraćaju

Dan Europe u Karlovcu je obilježen kod Glazbenog paviljona, koncertom učenika Glazbene škole i degustacijom i prodajom proizvoda lokalnih OPG-ova (OPG Štenta, OPG Kovač, OPG Arki, OPG Fanjek, Sirana Milka, OPG Bosiljevac).

Nažalost možda dolazi vrijeme kada ćemo trebati jednu novu Schumanovu deklaraciju, rekao je ravnatelj Javne ustanove regionalne agencije Karlovačke županije Vilko Klasan.

– Kako je Schuman ’50. godine rekao da treba stvoriti jednu takvu organizaciju da se više nikad rat između Njemačke i Francuske ne ponovi. Ova godina je godina mladih, njima je posvećena jer dolazi iza pandemije gdje je mladima dio mladosti ostao u stanovima i kućama, pred računalima i preokrenuo im buduće planove za život, rekao je Klasan.

Trenutak u kojem se danas nalazimo nije baš optimističan, neki tamni oblaci se vraćaju kazao je gradonačelnik Mandić.

– Danas slavimo i dan pobjede, dan pobjede nad fašizmom. Valja se prisjetiti zbog mladih ljudi da je ’45. pobjeđen fašizam, ali ne treba smetnuti s uma da je u komunističkim zemljama ta pobjeda postala poraz jer pod krinkom antifašizma i pobjede dokinuti su sloboda i demokracija. Tu sliku danas vidimo u Ukrajini. Čini mi se da uz ovo obilježavanje treba osvijestiti što je u prošlosti bilo kako se greške ne bi ponavljale, kazao je Mandić.

Županica Martina Furdek Hajdin kazala je kako sloboda nažalost nije samo odsustvo rata.

– Da bi imali slobodu, sigurnost i mir moramo i mi danas puno ulagati, svaki pojedinac, a posebno mi koji radimo posao za opće dobro i za to smo birani. Neka nam ove situacije budu opomena i podrška onima koji danas stradavaju da će upravo ono za što se oni bore, a to je njihova sloboda i ljubav prema domovini biti ona koja će pobijediti neprijatelja.

Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj naglasio je podršku koju Europska unija pruža Ukrajini, te temeljne vrijednosti koje EU pomovira kao što su sloboda i demokracija. Kazao je kako je potrebno posvetiti više pažnje temama kao što su zajednička sigurnost i energetska neovisnost.