Dani draganića

Županijske škole bez slučajeva vršnjačkog nasilja: Prevencija i edukacija najvažnije; škole moraju biti sigurna mjesta

Dok policija utvrđuje što se dogodilo u slučaju vršnjačkog nasilja u jednoj karlovačkoj osnovnoj školi, a nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavljuje da će nakon toga tamo poslati svoju inspekciju, u Karlovačkoj županiji doznajemo da slučajeva vršnjačkog nasilja u školama kojima je ona osnivač posljednjih godina – nema.

Marija Šćulac, pročelnica Upravnog odjela za školstvo, podsjeća da su u nadležnosti Županije osnovne škole u svim gradovima i općinama, osim onih u Karlovcu, ukupno 18, sve srednje škole, njih 13, kao i tri učenička doma.

– Što se tiče škola kojima je Karlovačka županija osnivač, mi, srećom, nemamo evidentiranih niti prijavljenih takvih slučajeva. Inače se prema protokolu i proceduri, slučajevi vršnjačkog nasilja ne prijavljuju osnivaču već nadležnim institucijama: MUP-u, prosvjetnoj inspekciji, centrima za socijalnu skrb. Na žalost, nasilje se uvijek može očekivati i tu je prevencija najbolja edukacija, rekla je Šćulac.

Napomenula je da su škole mjesta nulte tolerancije na nasilje i na različite načine intenzivno rade na prevenciji i edukaciji jer toga po ovoj temi – nikad dosta.

– Imaju razrađene procedure, preventivne programe i brojne edukativne projekte u cilju prevencije, npr. UNICEF-ov projekt „Škole bez nasilja“. Ti programi se konstantno provode, djeca se educiraju kako bi bilo što manje takvih slučajeva. Jer djeca su prije svega zaslužila biti i u školama koje su sigurna mjesta i koje su zaista mjesta nulte tolerancije na nasilje, poručila je Šćulac.