Mandić: Nisu izjave iz škole u koliziji s našima, a najvažnije je da posljedice za sve budu što manje ili ih ne bude

Dok oko slučaja u kojem je jedno karlovačko dijete ozlijeđeno na školskom igralištu policija provodi izvide, a ravnateljica ih, po pisanju HINA-e, proziva zbog šutnje i poziva da “udovolje djelatnicima škole, učenicima i roditeljima i oglase se o događaju s početka mjeseca te navedu da je bila riječ tek o naguravanju i time zaustave medijski linč”, gradonačelnik Damir Mandić poručuje da treba smiriti situaciju i raditi na tome da posljedice budu što manje.

Neposredno nakon što je učenik ozlijeđen, a slučaj dosipio u javnost, iz Grada smo čuli da se slažu sa školom kako je u ovom slučaju sve određeno po protokolu, ali i da smatraju kako je škola mogla reagirati brže i bolje. Mandić danas kaže da te izjave i one današnje iz škole nisu oprečne.

– Mislim da izjava ravnateljice nije u koliziji s našim stavom. Dan poslije dobili smo informaciju o samom slučaju i naš je stav da je škola postupila sukladno pravilniku o postupanju u slučaju nasilja, to ne dovodimo u pitanje, ali jedan dojam je da je trebalo odreagirati možda bolje, možda brže, možda otvorenije prema roditeljima. I dalje stojim kod toga. Ali, pokušavam gledati širu sliku cijelog slučaja, ne samo kao gradonačelnik, bio sam i ravnatelj, ali u ovom slučaju sam roditelj. S te strane valja imati na umu da sve ono što se događalo i što se bude događalo: moramo imati na pameti najprije dijete koje je nastradalo, a i ono koje je bilo dio tog slučaja, ali i roditelje jednog i drugog. Znam da to zvuči malo općenito, ali čini mi se da je to ključ svega, smatra Mandić.

Nasilje, bilo kakvo, je neprihvatljivo, napominje, a u ovom slučaju najvažnije da posljedice budu što manje.

– Bilo koji oblik nasilja, bilo to vršnjačko ili neko drugo, moramo biti svjesni da smo svi odgovorni i da svi moramo učiniti sve da ga ne bude, odnosno, da stvarno stanje svijesti i djece i nas odraslih bude nulta točka tolerancije nasilja. Očekujem da će se utvrditi sve što je bilo i kako je bilo, a nadam se da neće biti težih posljedica kod djeteta koje je ozlijeđeno. Ali, ponavljam: i škola i svi zajedno moramo imati na umu da svi trebamo raditi na tome da ožiljci ovog slučaja budu što manji. Nije sad pitanje je li medijski linč netko izvršio ili nije. Ovdje je situacija, pogotovo iz pozicije roditelja, da roditelj reagira zaštitnički, jesu li to reakcije koje možemo prihvatiti u tom trenutku ili ne – uopće nije bitno. Svi trebamo biti hladnih glava, spustiti loptu na zemlju i stvarno voditi brigu da posljedice ovog slučaja za sve budu što manje ili da ih i ne bude, ističe Mandić.

Dodaje da na neke situacije ne možemo biti spremni; one određuju nečije ponašanje, ali i ponavlja da sada valja učiniti sve da posljedice i kod djece i roditelja budu što manje, a u nekim budućim situacijima svi reagiramo na najbolji mogući način.

– Osobno, govorim kao roditelj: ovo nije slučaj gdje se trebamo svrstavati na jednu ili drugu stranu. Ovo je slučaj gdje svi moramo osvijestiti što je bilo, kako se dogodilo, kako smo reagirali, zaključuje.