Dani draganića

Prvi pametan muzej u Hrvatskoj je onaj u Karlovcu: Senzori mjere vlagu, temperaturu i pokrete, alarm se pali na sve neuobičajeno – koristi višestruke

Kolika je vlaga, a kolika temperatura, je li netko od posjetitelja tamo gdje ne smije biti – u Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji Vjekoslav Karas sada doznaju odmah, zahvaljujući sustavima koji su u njima posljednja dva tjedna.

Podaci se prikupljaju automatski, šalju u oblak, kojem mogu pristupiti zaposlenici i Grad, a ako bilo što odstupa – alarm stiže SMS-om i e-mailom, pojašnjeno je na današnjem predstavljanju ovog pilot projekta. Nastavak je to projekta SenzoriKA, koji je Karlovcu već donio pametna rješenja, a sada i pametan muzej.

To ne znači da nije bio pametan i prije, našalila se ravnateljica Hrvojka Božić, ali ovo pametno rješenje donijet će višestruke koristi i Muzeju i Galeriji. Sve ono što je u njima bit će u kontroliranim uvjetima.

– A ako imamo kontrolirane uvjete, predmetima produljujemo vijek, smanjujemo potrebe za restauracijama i konzervacijama i, u konačnici, imamo neku uštedu. Senzori pokreta onemogućavaju bilo kakav oblik vandalizma jer nisu svi muzejski predmeti zatvoreni u vitrinama, neki su izvan njih i može doći do oštećenja. Senzori vode mogu spriječiti nekakve veće havarije i uništenje muzejskog fundusa, objašnjava Hrvojka Božić, ravnateljica Muzeja grada Karlovca i otkriva da ovakve sustave priželjkuju i u svojim ostalim objektima: Muzeju Domovinskog rata i Starom gradu Dubovcu.

Za Pametan muzej, kao i SenzoriKA-u, zaslužni su Končar – Digital i OIV, a Marko Serdarević, član Uprave i glavni direktor za prodaju i razvoj OIV-a kaže da, obzirom na sve prednosti ovog sustava, žele da karlovački bude ogledan primjer za ostale muzeje.

– Naravno da želimo da ovakvi projekti pođu na nacionalnu razinu i muzeji počnu primjenjivati ovakvu tehnologiju, što digitalizira cijelu priču, a idemo i u smjeru zelenog i optimizacije troškova, napominje Serdarević.

Sustav u karlovačkom muzeju nastavak je projekta koji Grad zajedno s OIV-om i Končar – Digitalom već provodi, SenzoriKA, koja je do sad donijela pametna rješenja i daljinska očitanja vodomjera, popunjenosti parkirališta, potrošnju energenata u školi. Sada su pametna rješenja u Muzeju i Galeriji.

– Naše iskutvo je da se završetkom jednog projekta otvaraju ideje za sljedeći. Ovo je potpuno u skladu sa strategijom EK, digitalno i zeleno. Digitalno jer je digitalna tehnologija implementirana i dobivaju se podaci, povećava se sigurnost, a bitno je i da se smanjuje potrošnja energije jer se, primjerice, može detektirati temperatura u prostoru koja nije dobra ni za eksponat, a ni za financije Muzeja, naglašava Branimir Šteko, direktor prodaje i razvoja poslovanja Končar – Digital.