Jaskansko srce okupilo 130 biciklista: Međimurac stigao na ležećem biciklu kojeg je sam izradio

U Jastrebarskom je organizirana 2. po redu biciklijada Jaskansko srce koja se održala s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za SOS Dječje selo Hrvatska, točnije za kupnju dječjih bicikala. Biciklista je bilo iz različitih krajeva Hrvatske, a mnogi su Jaskanskim cestama pedalirali prvi put.

Na Jaskanskom srcu sudjelovali su biciklisti iz Biciklističke udruge Mahično koja je osnovana prije tri godine. Prvi je ovo put da bicikliraju s Jaskancima iako su na biciklima već mnogo toga prošli. Na dva kotača često su putovali u Međugorje, za što im je trebalo tri dana, te se to pretvorilo u tradiciju.

Prvi su se put na ovu biciklijadu odazvali i biciklisti iz Međimurja. Policajci koji nemaju udrugu već često rekreativno bicikliraju. Jedan od njih, Josip Vinko, predstavio nam je svoj ležeći bicikl kojeg je sam izradio. Kaže da je to bicikl koji je napravio kao potporu njegovu bratu koji je srčani bolesnik. Tako je bicikl njemu ostao. Voziti ležeći je lakše, pogotovo na duže ture, kaže nam.

– Malo se teže snalaziti u gradu jer ljudi čudno gledaju pa se ne maknu uvijek, ali prolazi. Dosta je manji pritisak i ne bole leđa, problem je jedino uzbrdo voziti, kaže Vinko.

Svaka sakupljena kuna za djecu u potrebi je velika stvar, a čini se da bi mogli kupiti i 15-ak dječjih bicikala s pripadajućom opremom, kazao je Ivan Puškarić koji je pokrenuo ovu humanitarnu biciklijadu. Na 42 kilometra dugu stazu biciklisti su krenuli u 10 sati iz perivoja dvorca Erdody, a prolaze kroz naselja Gornja Reka, Kupeč Dol, Ivančići, Gorica Svetojanska, Brezari, Slavetić, Puškarov Jarak, Pribić, Krašić, Guci Draganički. Cijela tura na karti ima oblik srca.

Biciklijada je okupila 130 biciklista, puno je to veći interes nego što je bio prošle godine, kazala je voditeljica Turističkog ureda Jastrebarsko Petra Masnec te kazala kako na startu/cilju u perivoju dvorca Erdody bicikliste po povratku očekuje topla okrepa, tradicionalna jaskanska kotlovina koju pripremaju Vatrogasno društvo iz Gornje Reke i kasnije lagano druženje uz hlad stabala.