KABA

Dan je strukovnih zanimanja: U MIOŠ-u i u Prirodoslovnoj školi prezentirali programe

U Prirodoslovnoj školi Karlovac najesen će učenici moći upisati jedno od 4 zanimanja: tehničar nutricionist, veterinarski tehničar, cvjećar ili najnoviji program za poljoprivrednog gospodarstvenika, o kojem nam je više ispričao ravnatelj Nenad Klasan.

– U taj program planiramo upisati 10 učenika. To je program koji objedinjuje gotovo sve oblike poljoprivredne proizvodnje, od ratarstva, povrćarstva, vinogradarstva pa do tržišta, marketinga poljoprivrednih proizvoda. Nakon završetka obrazovanja i obrane završnog rada oni su osposobljeni za otvaranje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

U Mješovito industrijsko obrtničkoj školi učenici su predstavljali različita deficitarna zanimanja. Ravnateljica Snježana Erdeljac kazala je kako škola nudi 18 zanimanja od kojih je većina deficitarna. Zidar i tesar su posebno deficitarna, a koje ponovno ove godine nude i za što Karlovačka županija nudi stipendije. Kompletni troškovi školovanja, radna odjeća, pribor… Također velika je potražnja za soboslikarima.

– Velika je potražnja za zanimanjima kao što su mesar i pekar pri čemu poslodavci nude dobre stipendije. Autolakirer, kozmetičar, frizer nisu deficitarna zanimanja ali se učenici vrlo lako zapošljavaju. Ovo je rijetka škola u kojoj učenici trećih razreda mole da ih na tjedan dana pustimo da rade jer ih gazde trebaju, oni su vrlo ozbiljni radnici svom poslodavcu, kazala je Erdeljac.