Karlovački Sanitetski prijevoz u štrajku: Radit ćemo smanjenim kapacitetom dok nam ne izjednače plaće

Bit ćemo u štrajku do ispunjavanja zahtjeva.

Poručili su to jutros vozači Sanitetskog prijevoza u Karlovcu, pridruživši se ostalim kolegama u zemlji, njih oko 400, koji traže izjednačavanje koeficijenata plaća, zbog kojih su im razlike u plaćama i po 1.500 kuna.

Tomislav Cerovac, sindikalni povjerenik Sindikata medicinskih sestara/tehničara zajedno, pojašnjava da to što su u štrajku znači da će raditi, ali smanjenim kapacitetom.

– Karlovac nakon zadovoljavanja nekih tehničkih uvjeta kreće u štrajk. Radit će se smanjenim kapacitetom, 30 posto je dogovoreno mirenjem. Držat ćemo se toga, od nas 32, znači da će raditi 10-ak. Pacijenti će svi biti zbrinuti. Primat će se najlozi kao i obično, 24 sata prije, ali zbog manjeg broja radnika bit će vjerojatno kašnjenja, kazao je Cerovac.

Štrajk će, kao što su i najavili, trajati dok im se ne ispuni zahtjev: izjednačevanje koeficijenta plaća.

– To već traje 4 – 5 godina. Laži su što izjavljuje ministar Beroš: da se može riješiti samo dijalogom. Pokušavamo riješiti dijalogom od 2013., više ne ide! Dok nas netko ne pozove, dođe s konkretnim prijedlogom izjednačavanja koeficijenata, mi ostajemo u štrajku, poručio je Cerovac.

Dio vozača i tehničara, pojašnjava Cerovac, nema isti koeficijent plaće kao njihovi ostale kolege.

– Još 2011. protuzakonito i protupravno je oduzet koeficijent dijelu tehničara i vozača. Neki su ostali na koeficijentu 0,95 za vozače, odnosno, 1,06 za tehničare, dok je većina vozača u sanitetu išla na 0,776, a tehničari na 0,95. S tim da imaju odvojeni saniteti iz hitne, a imaju veće koeficijente; konkretno u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, pojasnio je Cerovac.

Vozači Saniteta voze i hitne slučajeve, pa traže da se taj posao plati kao i vozačima hitne pomoći.

– Hitne prijevoze radimo, iz karlovačke u zagrebačke bolnice, a za to nismo plaćeni, izjavio je Damir Fudurić, vozač u Sanitetskom prijevozu 11 godina.