Damir Valent predstavio novu knjigu Mrežnica u mom oku: Priče su spona između dva života koja sam vodio

Poznati karlovački radijski voditelj, pisac, kolumnist Damir Valent u gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić predstavio je svoju četvrtu.

Na 431 stranici proteže se 81 priča Damira Valenta, poznatijeg kao Dade. Prije svega riječ je o pričama koje je pisao u posljednjih pet godina kao kolumne za lokalni portal. Dobar dio toga vremena obilježila je pandemija, ali onda i potresi i druge grozote. Valent je malo po malo sabirao svoje misli koje je prvo uobličio u kolumne, a sada i knjigu.

-To su kratke priče u formi koja nikad nije duža od pet kartica. Priče su životne, pokušaj satire. Spona su između djetinjstva, mladosti, života u onoj državi i ovoj državi. Pratim sve fenomene koji bi mogli zanimati one koji će ih čitati, a opet da to bude na jedan pitak i lagan način. To je štivo koje se može čitati i prije spavanja bez ikakvih tegoba.

Podsjetio je i zašto je knjizi dao naziv Mrežnica u mome oku. Naime, živi i radi uz rijeku Mrežnicu, a u trenutku kada je krenuo pisati kolumne koje se sada nalaze u ovoj knjizi pukla mu je i mrežnica na oku koju je onda pet puta operirao i kao posljedica mu je ostao izuzetno loš vid na jednom oku. Uz to parafrazirao je Mišinu Dalmacija u mom oku. Dado govori kako piše kako ne bi sve uspomene koje ima bile zaboravljene.

-U neko doba mi je glava postala pretijesna da sve te uspomene koje čuvam. Naime, imao sam dva života. Prvi, u kojem sam se bavio ugostiteljstvom i drugi, pred mikrofonima. Posao na radiju, vođenje svih mogućih manifestacija i fešti. Svaki takav događaj nešto ima, neku dogodovštinu i bilo bi šteta da se to ne zabilježi, rekao je Dodo.

Dado najavljuje kako na ovoj četvrtoj knjizi neće stati već skuplja ideje za realizaciju pete.

-Ja sve glasnije pričam o romanu. Jer tko zna hoće li se kroz četiri godine sakupiti dovoljno dobrih kratkih priča za knjigu. Imam ideju za roman, no ne znam hoće li se to ostvariti i hoću li imati vremena.

No dok ne napiše zasigurno sjajan roman, uživat ćemo u stranicama Mrežnice u mom oku.