U Galeriji Karas otvoren 9. Hrvatski trijenale akvarela: Predstavljeni radovi 110 sjajnih akvarelista

U Galeriji Vjekoslav Karas premijerno je otvoreno deveto izdanje Hrvatskog trijenala akvarela. Zajedno su ga organizirali Muzeji grada Karlovca, Galerija umjetnina Slavonskog Broda i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. 

Umjetnička postignuća u tehnici akvarela nastala u posljednje tri godine predstavljena su na tradicionalnoj nacionalnoj izložbi akvarela. Naime, upravo je cilj Hrvatskog trijenala pružiti uvid u svojstva i značajke akvarela kao likovne tehnike i discipline, ali i ukazati na sjajna nova imena na akvarelističkoj sceni.

-Ovo je jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj, ne postoji ništa slično posvećeno akvarelu. Bitno je da akvarelisti da akvarel stanuje na dvije adrese – Karlovačkoj i brodskoj. Svi znamo da je akvarel jako zahtjevna tehnika, no znamo da kada se dogodi onaj pravi spoj tehnike, talenta, znanja i zanata, onda akvarel uzvraća sjajnim djelom, što je moguće vidjeti na ovoj izložbi, rekao je Branimir Pešut, voditelj Kabineta akvarela Galerije umjetnina Slavonskog broda.

Autorica likovnog postava u galeriji Vjekoslav Karas je voditeljica Galerije i akademska slikarica Aleksandra Goreta. Zahvalila se umjetnicima i žiriju koji je izabrao najbolje radove. Veseli kako se na ovogodišnjem Trijenalu dogodila i velika smjena generacija, pa su prisutni i sjajni mladi i još uvijek neetablirani umjetnici.

-Ovo što vidite je plod sjajnog žiriranja. Sveukupno je bilo prijavljeno 220 radova, od toga je na izložbu pušteno 110. Imamo i još dva gosta umjetnika, rekla je Goreta.

Iako je žiri očekivao više radova na temu pandemije, pokazalo se kako umjetnike ne interesiraju takvi motivi.

-Rekla bi da je umjetnicima dosta takvog načina života pod ključem, stresom. Bili su isfrustrirani takvim načinom života, tako da su se vratili svojim primarnim motivima. Jako je puno radova na temu prirode, životinja, ekologije. Imaju u sebi radosni, proljetni prizvuk. Kao jedno vraćanje novog životnog ciklusa. To je tema s kojom se može pohvaliti ovogodišnji Trijenale, kazala je Iva Kerbler, likovna kritičarka.

Dobitnik Velike nagrade 9. trijenala akvarela je djelo Jutarnje stube, akademskog slikara Damira Facana Grdiše.

Inače, Hrvatski trijenale akvarela organizira sve svake treće godine i tako od 1998. godine. Izložba je ove godine postavljena u tri galerijska prostora. U Zagrebu se galerija otvara u srpnju, a u Slavonskom brodu u rujnu. U Galeriji Karas izložba se može razgledati sve do 16. lipnja.