U Rastokama Dani cikloturizma: Bicikliranje je uvijek IN

Spoj rekreacije, zdravlja, ekonomičnosti i turizma predstavljen je na konferenciji posvećenoj cikloturizmu na Rastokama, jedinoj nacionalnoj konferenciji o toj aktivnosti. Četvrto izdanje ove cikloturističke konferencije održava se do 20. svibnja u geografskom srcu Hrvatske, u Rastokama u Karlovačkoj županiji. Taj je događaj svojevrsni početak turističke sezone, koja će, prema dosadašnjim statistikama biti vrlo uspješna. Županija prema dosadašnjim brojkama bilježi povećanje od 60% u dolascima i noćenjima u odnosu na prošlu godinu, ali još važnije, broj stranih turista koji posjećuju naš kraj povećao se 500%. Za one koji se odluče upustiti u biciklističku avanturu baš na ovom području, karlovački tereni nude od jednostavnijih staza koje se uzdižu do 25 metara nadmorske visine, do onih malo ekstremnijih koje idu gotovo i do 600 metara nadmorske visine.

– U Karlovačkoj županiji imamo oko 2200 kilometara trasiranih biciklističkih staza i onih uz prometnice, a ono što ih čini interesantnima je upravo njihova raznolikost, navodi Martina Furdek – Hajdin, županica Karlovačke županije.

Inače, karlovčki biciklisti, ali i ostali avanturisti, već nekoliko godina imaju priliku uživati u čarima krajolika naše županije. Označene trase protežu se uz doline rijeka, šumovite brežuljke i proplanke nacionalnih parkova i parkova prirode, poput Plitvičkih jezera, Samoborskog gorja i Parka prirode Žumberak. Osim prirodnih ljepota, cikloturističke rute obuhvaćaju i kulturno-povijesne vizure, jednako kao i bogat ugostiteljski sadržaj, što kroz gastronomsku ponudu, što kroz smještajne kapacitete. Što čini određeni smještaj pogodnim za cikloturiste kazao je Željko Fanjak, direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije:

– Oni moraju imati wellness sadržaje, moraju imati spremišta za bicikle, ali i praonicu za cikloturističku opremu. Upravo to podiže nivo kvalitete nekog smještaja i čini ga primamljivijim za cikloturiste.  

Cikloturizam prepoznat je diljem Hrvatske kao element za razvoj cjelogodišnjeg turizma. Uz to, važnost cikloturističkih ruta koje prolaze cijelom državom jest u povezivanju sa susjednim državama, Slovenijom, Mađarskom i Austrijom. Od 2017. godine naglasak Ministarstva turizma i sporta je na razvoju cikloturizma u kontinetalnim županijama, no valja istaknuti kako se on razvija i u primorskim županijama, jednako kao i na otocima.

– Posebno su zanimljive rute koje počinju u kontinentalnom dijelu, dovode cikloturiste do trajekata i nastavljaju se na otocima, istaknula je Sandra Herman, Državna tajnica Ministarstva turizma i sporta.

Cilj ovogodišnje konferencije, održane pod sloganom „Time To Go Green“ jest pronaći i predstaviti koncepte razvoja hrvatskih, ali i inozemnih destinacija, uz podizanje svijesti o društvenim i ekonomskim potencijalima cikloturizma. Primarni cilj Hrvatske jest ujednačavanje cikloturizma na svim dijelovima države, ali i povezivanje s poznatim europskim cikloturističkim rutama.