Bolnice grcaju u dugovima: Ogulinska 80, karlovačka 60, a dugoreška 3,6 milijuna kuna – Rješenja još nema

Od 14 zdravstvenih ustanova u Karlovačkoj županiji, negativno posluju tri bolnice. Dugovi su im ogromni: najveći ogulinske, 80 milijuna kuna, nešto manji karlovačke, 60, a dugoreške 3,6 milijuna. Nisu ti višemilijunski dugovi bolnica posebnost samo Karlovačke županije, tako je u cijeloj zemlji.

– To je problem na državnom nivou. Rješava se, postepeno, i mora se rješavati gotovo isključivo na državnom nivou, kazala je županijska pročelnica UO za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić Knežević.

Dodala je da veliki iznosi bolnicama odlaze na lijekove, medicinsku opremu, a posljednje 2,5 godine troškovi su još povećani zbog pandemije – zaštitne i medicinske opreme, lijekova, prekovremenih sati zaposlenih…

– U karlovačkoj bolnici trenutačno je manjak prihoda na mjesečnoj razini oko 5 milijuna kuna, ogulinskoj 1,6 milijuna, a dugoreškoj 240.000 kuna. Ukupno u karlovačkoj 60, ogulinskoj 80, a oko 3,5 milijuna kuna u dugoreškoj bolnici, navela je Vučinić Knežević.

Unatoč takvim dugovima, bolnice funkcioniraju. Uskače država, pa daje Županiji, a ona proslijeđuje bolnicama obročne uplate, no trajnog rješenja još nema.

– Svaka bolnica je dužna izrađivati planove kako sanirati sve te troškove. Radi to i država. U kojem ćemo trenutku imati bitno bolju situaciju, teško je za reći i predvidjeti, rekla je Vučinić Knežević.

A na pitanje ugrožavaju ti dugovi poslovanje zdravstvenih ustanova, plaće zaposlenih i zdravstvenu skrb pacijenata, odgovara:

– To se do sada nije dogodilo, a nadamo se da se i neće!