Gradski muzej Karlovac obilježio Svjetski dan pčela

Povodom Svjetskog dana pčela koji se na inicijativu UN-a obilježava 20. svibnja s ciljem povećanja razumijevanja i svijesti o važnosti pčela i Dana zaštite prirode u RH i Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Gradski muzej Karlovac je pripremio niz edukativnih događanja za sve uzraste.

Ove godine Gradski muzej Karlovac po prvi puta obilježava Svjetski dan pčela i to kroz program Muzejski medonosni vrt. Taj je program započet još prošle godine kroz sadnju medonosnog bilja u vrtu Muzeja. Osim toga, Lana Bede, viša kustosica u Muzeju otkriva što još očekuje zainteresirane posjetitelje:

– Također, imamo u Medonosnom vrtu sada postavljen apisarij, koji će tu biti do utorka. To je jedna staklena košnica gdje žive medonosne pčele, a imamo i postavljenu kućicu za solitarne pčele.

Uoči Svjetskog dana pčela u Gradskom muzeju Karlovac održana je radionica pod vodstvom predsjednice Pčelarskog društva Karlovac, Jasminke Alinčić, na kojoj su sudjelovali učenici Osnovne škole Dragojla Jarnević. Djeca su imala priliku vidjeti kako izgleda jedna kuća medarice, kakve su današnje košnice s pokretnim saćama, isprobati odjeću koja je obavezna oprema jednog pčelara te kušati različite vrste meda.

– Otvorili smo jednu malu etnografsku izložbu, izbor tradicijskih košnica iz etnografske zbirke, terenskih zapisa i starih fotografija, što vjerujem da će biti zanimljivo Karlovčanima, kazala je Lana Bede, viša kustosica Gradskog muzeja Karlovac.

U sklopu programa Muzejski medonosni vrt predviđena je projekcija dokumentarnog filma Medena zemlja u atriju Gradskog muzeja. Ovaj višestruko za Oscara nominirani film prikazuje ravnotežu između čovjeka i prirode, što se u današnjem užurbanom, urbanom svijetu često čini nedostižnim.