Neki lokalni proizvođači jagoda zadržali iste cijene, neki ih povisili; Isplati li se pokazat će konačna računica nakon sezone

Berba jagoda sladak je i težak posao. Neusporediv je to ručni rad lokalnih proizvođača sa strojnim brnjem uvoznih jagoda. Od početka sezone pažnju potrošača plijeni upravo cijena domaćeg proizvoda, pogotovo ako se uzme u obzir puno niža cijena uvoznog voća.Taj porast cijena uglavnom je rezultat porasta cijena sirovina potrebnih u sadnji i proizvodnji. No, unatoč aktulnom trendu poskupljenja, neki lokalni proizvođači nastoje održati upravo one cijene na koje su njihovi kupci naviknuti.

U ovom trenutku već imamo svoj krug kupaca, to su nama sve poznate face o kojima već sve znamo, a i oni o nama. Prepoznaju naš trud i rad i na tome smo jako zahvalni, ističe Dijana Prpić čiji OPG danas broji 20 tisuća sadnica jagoda.

Mjerice jagoda kreću se od 15, 20 pa do preko 40 kuna na tržnicama, puno jeftinije su pak one uvozne u trgovačkim centrima. No, razlika je zasigurno velika. Neki lokalni proizvođači svoje su cijene povisili. Kažu, neusporedivo je to s činjenicom da domaće jagode do kupaca dolaze direkt s polja, ubrane toga jutra.

– Jagode sadimo već 20 godina. Nešto smo podigli cijenu jer je proizvodnja išla gore. I mi smatramo da je to dosta visoka cijena, ali inače ne znamo kako bismo. Naša jagoda ne može se usporediti s uvoznima. Svaki se dan beru i dolaze direktno s polja, a i kupci to prepoznaju. Trenutno imamo 35 tisuća sadnica, a posadili smo i novih 15 tisuća, kazala je Kristina Mance.

A hoće li potrošač posegnuti za domaćom i kvalitetnijom jagodom ili će ipak posegnuti za jeftinijom uvoznom vidjet će se kada lokalni proizviđači svoju berbu završe te odrade završnu računicu.

-Nikada nisam požalila. To je posao koji me ispunjava, u kojem sam se zaista pronašla. Prava nagrada koju najviše cijenim jest pohvala ljudi, a sloboda koju posao pruža je neprocjenjiva. Možda najveće zadovoljstvo proizlazi iz direktne suradnje s našim vječnim partnerom – prirodom, naglašava Prpić.