Mačevanje je fizički šah, a natjecatelji Mačevalačkog kluba Karlovac u njemu se dobro snalaze

Srednjovjekovna borilačka vještina svoje je mjesto i ljubitelje našla i u Karlovcu. Već  godinama u gradu djeluje Mačevalački klub Karlovac. Iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate i pokazuju koliko je mačevanje atraktivan i zanimljiv sport.

Koncentracija, brzina, spretnost i pogodak. Dvojica natjecatelja iz Mačevalačkog kluba Karlovac pokazali su nam kako izgleda borba hladnim oružjem. No nije to samo borba, riječ je i o svojevrsnom umjetničkom izražaju i simbolu muževnosti. Ipak, mačevanje se pomaklo iz kategorije junaštva u sportsku vještinu.

-Mačevanje je jedan od prvih devet sportova na Olimpijskih igrama. Jedan je od pet sportova koji nikada nije izostao s nijednih Olimpijskih igara do sada. Ono što mnogi ne razumiju je to da je ovo današnje sportsko mačevanje vrhunac razvitka sporta kroz povijest. To nije sport poput nogometa i rukomet koji je izmišljen prije 100, 150 godina. Mačevanje da bi došlo do toga kako izgleda danas, trebalo je oko 5 i pol tisuća godina. Razvijalo se oružje, tehnika i stavovi, ispričao nam je Krešimir Profozić, trener u Mačevalačkom klubu Karlovac.

U Mačevalačkom klubu postižu sve bolje rezultate. Tako je posljednje natjecanje pokazalo kako su treći najjači Mačevalački klub u Hrvatskoj. U njemu trenutno trenira više od 50 članova, a natjecatelja je oko 20. Među njima je i 16-godišnji reprezentativac Luka Bublić.

-Treniram ga četiri godine. Vidio sam ga još kao dijete, ali nisam znao da je postojao kao sport i klub u Karlovcu. Sad sam tek ušao u reprezentaciju pa mi je cilj osvojiti neko odličje na europskoj razini. Ponosan sam što ovo treniram. Niti jedan sport mi se nije svidio kao mačevanje, bio je drugačiji, tradicionalan.

Tri godine mlađi Jakov Božić još ne može postati članom reprezentacije, no na svim dosadašnjim natjecanjima postizao je sjajne rezultate te ga zasigurno čeka svjetla sportska budućnost. No ističe kako mačevanje nije jednostavan sport.

-Težak je, zahtjevan. Ima puno finesa. Borba se može izgubiti zbog neke sitne stvari.

Ipak, Jakov pronađe način da iznenadi i nadvlada protivnika.

-Najprije u borbi gledam gdje je protivnik najviše otvoren. Gdje će te ga najbliže i najbrže moći upiknut.

Kako natjecatelji tako i trener podsjećaju da je uz fizičku spremu jako bitna i psihička kako bi se postigli dobri rezultati.

-Važni su jako refleksi, brzina razmišljanja. Za mačevanje kažu da je fizički šah. Svojim tijelom kroz razmišljanje odgovaraš na protivnikove akcije. Bitno je pokretljivost nogu, refleks ruke i što brže razmišljanje, inteligencija, kazao je Profozić.

U Mačevalačkom klubu Karlovac primaju i nove članove. Pa svi željni sjajnog sportskog iskustva i treniranja sporta s dugom tradicijom mogu im se javiti.