Dean Šagovac u Karlovac se vratio s osmom olimpijskom medaljom, Feitl: Nemamo ni blizu nekoga tko bi takve rezultate ostvario

– Drago mi je da Dean postiže ovako vrhunske rezultate jer u “normalnom sportu” nemamo nikoga ni blizu tko bi takve rezultate ostvarivao, izjavio je Želimir Feitl, predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije, na današnjem prijemu za Deana Šagovca, rukometnog reprezentativca Hrvatske reprezentacije gluhih.

Reprezentacija je na Olimpijskim igrama za gluhe osobe u Brazilu osvojila prvo mjesto i zlatnu olimpijsku medalju. Šagovcu je to osma olimpijska medalja, od kojih pet zlatnih, jedna srebrna i dvije brončane, a osvojio je i dvije zlatne medalje na svjetskim i 7, od kojih 5 zlatnih, na europskim prvenstvima. U reprezentaciji igra od 1993., njen je standardni vratar.

Za utakmice vježba i priprema se u prostorijama Udruge gluhih i nagluhih u kojima je teretana, a na treninge ide u Zagreb.

– Igrao sam nogomet pa košarku, a nakon što sam završio srednju školu u Rijeci i vratio se u Karlovac, tata je predložio da igram rukomet i zahvaljujući njemu ušao sam u rukomet i imam ovakve rezultate, kazao je Šagovac, odgovarajući na novinarsko pitanje, te otkrio da ga zanima igra i gol, ne trenerski posao, a da se za OI 2025. u Tokiju priprema, ali će nastup ovisiti o zdravlju.

Tajnica Udruge gluhih i nagluhih Karlovačke županije Zorica Plušćec napomenula je da je Šagovac, zajedno s reprezentacijom, postigao velik uspjeh, bez obzira na prepreke koje kao osobe oštećenog sluha imaju, te pozvala sve da se uključe u sport, bez obzira koje oštećenje imali, jer je to najbolji način integracije u društvo.

Možda se više osoba s invaliditetom sportom počne baviti i zbog veće  financijske pomoći sportu osoba s invaliditetom, ali i prostorijama koje Županija sportskim klubovima namjerava osigurati.

Ukazano nam je da Karlovačka županija premalo ulaže u sport, da smo među zadnjima pa smo povećali iznos; povećana su sredstva i za osobe s invaliditetom koje se bave sportom. Vjerujem da ćemo uskoro imati i nove prostorije da bi se omasovilo uključenje osoba s invaliditetom u bavljenje sportom, poručila je županica Martina Furdek Hajdin.