Dugoreška bolnica dobila novi mamograf, omogućit će bolje i brže preglede

Uz pomoć Ministarstva zdravstva Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa nabavila je novi digitalni mamograf s tomosintezom, vrijedan nešto više od  milijun i 128 tisuća kuna koji je danas i svečano pušten u rad.

Građani Duge Rese od sada će brže i jednostavnije moći doći na mamografski pregled. Očekuje se da će godišnje mamograf koristiti i do 2.000 žena. One će  sada imati zdravstvenu uslugu na višoj razini.

-Do sada je bilo, u vremenu van korone, 1.700 pregleda. Sada ih očekujemo još i više jer je to novi, digitalni aparat s tomosintezom, bolji od onog prijašnjeg. Vjerujemo da će žene dolaziti rađe i češće. Inače, mi u bolnici svim ženama nudimo i ultrazvuk dojke. Imamo dva aparata na kojima radimo ultrazvuk i  bilo kakav promjena koja se nađe na mamografiji  momentalno se radi, van liste čekanja, ultrazvuk, objasnila je Višnja Mihalić Mikuljan, ravnateljica SB Duga Resa.

Pregled mamografom ili ultrazvukom način su kako na vrijeme uočiti rak dojke, a samim time ga i uspješno liječiti. Inače, od raka dojke u Hrvatskoj oboli 3.000 žena, a premine i 750. Poražavajuća je to statistika za bolest koju je moguće uspješno izliječiti ili čak u potpunosti prevenirati.

-Karlovačka županija spada u Hrvatski prosjek. 70 do 90 žena godišnje oboli, a 20 do 30 umre od raka dojke, rekao je doktor Davor Plažanin.

Inače, doktor Davor Plažanin je koordinator Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo KŽ. Programom pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina na mamografske preglede. Govori kako se sve više žena odaziva na pregled.

-Mi smo u zadnje vrijeme provodili intenzivnu medijsku kampanju. Vidimo učinke kampanje i jako smo zadovoljni. S odazivom od 48 posto smo u zdanja dva, tri mjeseca skočili na 58 posto. Sada smo na drugom mjestu u Hrvatskoj, a ispred nas je samo Međimurska županija.

Dugorešanke osim novog mamografa na raspolaganju imaju i stari za koji je Karlovačka županija osigurala 375 tisuća kuna za njegov popravak.

-Uskoro ćemo posjetiti Opću bolnicu u Ogulinu gdje ćemo isto vidjeti jedan novi suvremeni mamograf. Ovi pregledi koji će sada biti u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi standard su koji želimo osigurati u Karlovačkoj županiji, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.