Više od 500 djece treba smještaj u udomiteljskim obiteljima ili dječjim domovima, Novaković Matanić: Ne smijemo čekati novi slučaj poput male Nikol

Više od 500 djece trenutno u Hrvatskoj čeka smještaj u udomiteljskim obiteljima ili dječjim domovima.

Riječ je o djeci koju treba izmjestiti iz obitelji i to hitno, napominje Marina Novaković Matanić iz Udruge udomitelja Život s osmjehom, kako se ne bi ponovili slučajevi stradavanja djece kakvima smo već svjedočili u zemlji. Ispred Foruma za kvalitetno udomiteljstvo i o tome su razgovarali s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević.

– Glavna tema je bila smještaj djece u udomiteljske obitelji i, što je pokrenula pravobraniteljica, otvaranje novih dječjih domova. Ministarstvo je s jedne strane je tražilo da se prošire postojeći kapaciteti, a pravobraniteljica traži otvaranje novih. Opravdano jer hitno treba smjestiti 500 djece iz njihovih obitelji u udomiteljske ili dječje domove, priča Novaković Matanić.

No, problem je što su kapaciteti popunjeni. I dječjih domova i udomiteljskih obitelji.

– Zapravo, dolazimo do situacije da djeca koja se trebaju izmjestiti, ostaju u obiteljima i u ovom trenutku ona su ugrožena i svakog trenutka može nam se dogoditi jedna Nikol, upozorava Novaković Matanić.

A cilj je zaštiti djecu čim više i osigurati im kvalitetno odrastanje pa onda nema mjesta za razmišljanje i čekanje.

– Koliko god mi željeli da udomitelja bude što više i da se svakom djetetu osigura obitelj, nešto se mora napraviti odmah, a to je otvaranje tih dječjih domova. Bila je deinstitucionalizacija, trebali smo ih po naputcima EU zatvoriti, sad kao da se vraćamo 10 godina, kao da ništa nije napravljeno. Ja jedino mogu pozvati sve građane da, ako imaju prostora, otvore svoje domove i srca i udome djecu. Ako jedno dijete spasimo, da se ne dogodi novi slučaj male Nikol, već smo puno napravili, poručuje.

Nemoguće je, napominje da ne možemo pronaći novi dom za 500 djece u zemlji.

– Ne možemo se pomiriti sa činjenicom da ne možemo 500 djece smjestiti u obitelji i pružiti im najvažnije: toplinu doma. Kao udruga stojimo na raspolaganju, ako ljudi žele postati udomitelji, a ne znaju kako, uputit ćemo ih u cijelu proceduru, mogu se obratiti i Centru za socijalnu skrb. Mislim da se situacija može riješiti i da je zadnja opcija da otvaramo nove domove i djecu smještavamo u ustanove, naročito djecu s poteškoćama u razvoju, zaključuje.

O udomljavanju djece razgovarat će i 14. lipnja s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike