Dan državnosti i Dan branitelja Karlovačke županije: Koje god boje ili dresova bili država je ono što nas spaja

Danas je Dan državnosti. Obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. U Karlovcu je, uz Dan državnosti obilježen i Dan hrvatskih branitelja Karlovačke županije te Dan Hrvatske kopnene vojske.

Od jutra na Vunskom polju traje cjelodnevni kulturno-umjetnički program, prezentacija braniteljskih udruga, uz pokazne vojne vježbe specijalne policije, Karlovačka županija i Grad Karlovac osigurali su besplatan grah za građane, branitelji su pripremali kotlovinu, a sve bi trebalo završiti koncertom Marka Perkovića Thompsona u Sportskoj dvorani Mladost.

Jedna od braniteljskih udruga koja je predstavila svoj program na Vunskom polju je udruga 110. brigade koja broji oko 150 članova, podijeljeni su na šest klubova u kojima se odvijaju različite aktivnosti, a za koje sve više pokazuju interes i mlađi naraštaji. Predsjednik udruge Srđan Fot kazao nam je kako su mladi postali zainteresirani za članstvo u udruzi nakon akcija prilikom saniranja posljedica potresa. Podsjetimo kroz 110. brigadu u Domovinskom ratu prošlo je više od 7 i pol tisuća karlovčana, više od 450 ih je bilo ranjeno, a 109 ih je poginulo.

Predsjednik Braniteljske udruge policijske ispostave Barilović Ivan Mihalić s nama je podijelio svoja sjećanja iz Domovinskog rata. Kazao je kako su u ratu bili jedina postrojba osnovana zbog ratnih zbivanja još 1990. godine i cijelo vrijeme rata bili su na prvoj crti bojišnice s neprekidno istim ljudima. Bilo je teško doba, ali sve je lijepo završilo, zaključio je Mihalić. Imali su jednog ranjenog i jednog poginulog pripadnika.

Povodom Dana državnosti i Dana hrvatskih branitelja sve sudionike proslave pozdravila je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

– Nakon prvih demokratskih izbora pred 32 godine konstituiran je Hrvatski sabor. To je bio temelj državanosti i temelj demokracije ali do slobode i mira čekali smo dugih 5 godina. Svjedočili smo stradavanju brojnih žrtva i nedužnih civila. Oni su svi danas zalog da mi koji živimo i radimo nošeni zahvalnošću i tugom moramo pokazati kako se u slobodi i miru može i treba voljeti Domovina. Naš rad mora biti nesebičan, savjestan i pošten. Moramo voditi računa jedni o drugima, poštivati jedni druge.

Gradonačelnik Damir Mandić zahvalio se svima koji su se potrudili oko organizacije ovog dana.

– vjerujem da je ovaj dan dan za druženje, da se nakon dvije godine ponovno vidite i porazgovarate. Prije 32 godine Hrvatska je postala slobodna i demokratska. Vi ste je u Domovinskom ratu obranili, obranili ste slobodu i demokraciju. Država je iznad svih nas, koje god boje bili, dresova bili, što god i kako god ali država je ono što nas spaja. Hvala vam na vašoj žrtvi i što danas možemo živjeti u slobodi i demokraciji.