Muzej Domovinskog rata na Turnju za Dan državnosti otvorio svoja vrata

Tradicionalno, povodom Dana državnosti, Muzej Domovinskog rata na Turnju otvorio je svoja vrata. Prilika je to za Karlovčane, ali i sve posjetitelje da se bolje upoznaju s okolnostima koje su dovele do Domovinskog rata, tijekom događanja, akcijama, naoružanjem koje se koristilo i odorama koje su se nosile.

-U muzeju se može pogledati stalni postav pod nazivom Karlovac 1991. – 1995. godina koji govori o zbivanjima neposredno prije i tijekom Domovinskog rata na širem karlovačkom području. Može se vidjeti ukupno  3 i pol sata multimedije i nešto više od 400 originalnih muzejskih predmeta. Izložba je interaktivna, primjerene je za djecu, koja imaju i poseban pedagoški kutak, rekla je Hrvojka Božić, ravnateljica Muzeja grada Karlovca.

Iako je muzej otvoren prije tri godine, mnogim Karlovčanima ovo je bio prvi posjet. Nakon obilaska postava svi su puni doživljaja i emocija.

-Prvi put  smo tu. Inače smo iz Karlovca. Do sada nije bilo prilike, djeca su bila malena. Njihov djed je poginuo u ratu – bio je sudionik Domovinskog rata, pa smo ih sada doveli da im približimo kako je to bilo, rekao je Mario Mihaljević.

-Vraćaju se emocije. Sada je i malo dijete tu i pita “Mama idemo van, gdje je izlaz?”. Taj zvuk i sve nas podsjeća. Sva sreća da je to iza nas. Ne ponovilo se, rekla je Martina Horvat.

Mnoštvo je roditelja koji su u posjet muzeju doveli svoju djecu. Žele im prenijeti domoljubne vrijednosti i bolje ih upoznati s hrvatskom poviješću.

-Sad kad sam razgledao muzej bolje shvaćam kako je to bilo, da je bilo jako teško ratnicima, rekao je dječak Marko Tušek.

Za sve koji danas nisu uspjeli posjetiti muzej, za to imaju priliku svakoga dana do 18 sati.