U Karlovačkoj županiji u planu ili realizaciji projekti vrijedni 7,5 milijardi kuna, Kuzman: Ovo je razvojna prilika kakve nikad nije bilo

Ovogodišnja ProjektiKA, manifestacija na kojoj javni i privatni sektor predstavljaju najznačajnije projekte u Karlovačkoj županiji, pokazala je da se u županiji planira ili već provodi 70 projekata vrijednih 7,5 milijardi kuna.

Oni su izuzetna prilika za razvoj, napomenuo je Zlatko Kuzman, predsjednik HGK Županijske komore Karlovac, koja s Gradom i Županijom stoji iza ove bijenalne manifestacije.

Krenula je 2018. i već tada pokazala da smo, u odnosu na prvi katalog s projektima 2010., znatno napredovali. Današnja je situacija neusporediva s tadašnjom; nema više u katalogu projekata nerazvrstanih cesta, mrtvačnica, projektnih ideja… već samo projekata, dobrim dijelom i realiziranih.

– Na žalost, nije bilo ni blizu ovakvih projekata kakve imamo danas. Svaki sljedeći katalog je bio bolji pa tako i ovaj danas u kojem su projekti vrijedni više od 7,5 milijardi kuna, dakle, preko milijardu eura. Ti su projekti mahom naslonjeni na europske izvore financiranje što je jako pametno jer mi ovakvu priliku za razvoj nikada u povijesti nismo imali, a nećemo ni imati uskoro jer ovaj ogroman novac koji nam sad stoji na raspolaganju je životna razvojna šansa za našu sredinu, za cijelu Hrvatsku, a naročito za Karlovac i Karlovačku županiju, napomenuo je Kuzman.

I 21 projekt Karlovačke županije je u katalogu, od dogradnje i opremanja ustanova do obnove starih gradova. Manji dio ih je u fazi idejnog rješenja, po riječima županice Martine Furdek Hajdin, veći dio u realizaciji.

– Svjedočimo gradilištima: u Karlovcu Edison, Aglomeracija, energetska obnova naših javnih ustanova u zdravstvu i školstvu… Gradovi i općine su predložili projekte koji su već u “zreloj” fazi ili su već potpisani ugovori za njihovo financiranje. Vjerujem da će iduća ProjektiKA, za dvije godine, pokazati da će dobar dio ovih danas predstavljenih projekata biti realiziran, izjavila je Furdek Hajdin.

Grad Karlovac, po riječima gradonačelnika Damir Mandić, odlučio se za realizaciju projekata uz pomoć EU novca, što se pokazalo mudrim jer samo vlastitim, proračunskim novcem ih ne bi mogao realizirati. Ni Edison, ni vrelovod, ni Radićevu…  A oni čija realizacija u gradu sada traje, vrijedni su milijardu kunu.

– Većina tih projekata nisu u fazi gotovosti, ali su “živi”, provode se, radi se, situacije se ispostavljaju… To je potvrda da su dobro isplanirani ida sve ide onako kako smo planirali, izjavio je Mandić.

Među projektima koji donose razvoj su i oni koje realizira privatni sektor. Centar kompetencija HS Produkta, pojasnio je Igor Stojković, već je u realizaciji, onaj drugi, izgradnja fotonaponske elektrane i novog proizvodnog pogona, u planu.

– Centar kompetencija za naprednu mehatroniku, automatizaciju, automatiku je u realizaciji treću godinu, smješten je u tvornici, u stvari, pogon za sebe u kojem se razvijaju nove tehnologije, automatizirani sustavi itd. Postoje i drugi, a u pripremi je projekt solarnih panela na pogonima, izgradnja novih i opremanje, nove, napredne tehnologije itd., najavio je Stojković.

ProjektiKA je osim izložbe projekata i ovaj put donijela stručna predavanja, na temu zelena energija izazov ili prilika. Za Luščić, planirano cijelo novo naselje u Karlovcu, definitivno prilika. Na prostoru nekadašnje vojarne, najavio je Mandić, bit će stambene zgrade, vrtić, škola, dom umirovljenika, bazen… A na mjestu nekadašnje Oružane iduće godine bit će Regionalni centar kompetentnosti u sektorima turizma, strojarstva, elektrotehnike i računarstva s prostorima za učenje i usavršavanje kadrova za kojima gospodarstvo vapi, a uređenje ove zgrade u Zvijezdi, napomenula je Furdek Hajdin, nastavak onoga što je već tamo napravilo Veleučilište, Trgovačka i ugostiteljska škola, Tehnička, institucije… pa ne čudi usporedba gostiju da bi Karlovac, sa svojom Zvijezdom, mogao u budućnosti biti Zagrebu ono što su Oxford i Cambridge Londonu.