Karlovački gimnazijalci koji su maturirali 1962., jedini su o sebi objavili knjigu i sutra su ponovo na okupu – Slave 60. godišnjicu mature

Dok neki ne uspijevaju dogovoriti obilježavanje godišnjice mature ni samo par godina nakon što se rastanu od srednje škole, jedna generacija karlovačkih gimnazijalaca, ona što je maturirala 1962., redovito se okuplja svakih pet godina. I tako već punih 60 godina!

S izuzetkom 1967., kada su se okupljali razredi, od tada svakih pet godina cijela se generacija nalazi i uživa! Da bi sve tako dobro ispalo, brine Organizacijski odbor, u kojem su predstavnici svih pet razreda, a koji, šale se, pripreme za sljedeću proslavu počinje neposredno nakon što jedna završi…

Ivica Sečen, nekad 4. d, u timu je zaslužnom, za ovakvo tradicionalno druženje, kao i Biserka Schmuck, tadašnji 4.a i njena kolegica iz razreda Marija Ivanić, te Josipa Foschio, tadašnji 4.b .

Svaki susret, prepričavaju nam, počinje posebnim programom: čitanjem stihova, prikazivanjem fotografija i filmova, pjevanjem… Ali za 50. godišnjicu mature napravili su ono što, koliko znaju, nije nitko drugi: objavili knjigu “Kad godine minu…” Sa sjećanjima, fotkama, pričama njih samih.

– Imamo informaciju da je to jedina knjiga napisana u prigodi godišnjice mature. Napravili smo je za 50.godišnjicu mature i imali smo sreću da mnogi naši kolegi učestvuju kao autori, sjećanjima, slikom koju su imali, nekim podatkom poznatim samo njima ili uskom krugu ljudi…, opisuje Schmuck.

Sutra će se naći na proslavi 60. godišnjice mature. Bit će ih 40-ak, od 171, koliko ih je 1962. maturiralo u Gimnaziji. I dokazati da godine ne moraju donijeti udaljavanje, naprotiv! Ti su susreti, svjedoči prekrasni!

– Žao mi je što će nas od toliko biti samo 40-ak, ali prošlo je 60 godina, nekih više, na žalost, nema među živima, neki ne mogu doći… Ali, ponovo ćemo se okupiti i bit će prekrasno, kaže Foschio.

A za one koji će maturirati ove godine, generacija karlovačkih maturanata ’62. ima i poruku:

– Želimo im da i oni slave 60 godina, možda i više, poručuje Foschio.

– Želimo da budu dobri , još bolji od nas, želja je Ivanić.