Stanovnicima Draganića uništeni krovovi, usjevi, vrtovi, voćnjaci, automobili, vlasnik OPG-a: Kad je tuča počela udarati, bilo je kao ratno stanje, u deset minuta uništeno je sve

– Kad je tuča počela udarati, to je bilo kao ratno stanje! U roku od dvije minute, usred štale sam bio sav mokar. Razbilo je krov, počeo je prokišnjavati, puhalo je, padalo… To je bio sudnji dan! Tuča je padala sigurno 5 do 10 minuta, od sitnije do one veličine ping pong loptice,  prepričava Robert Domladovac, vlasnik OPG-a, sinoćnju stravu koja se događala u Draganiću.

Jak vjetar, krupna tuča, obilna kiša, gromovi… u Draganiću, ponajviše Lazini gdje je i Domladovac, ali i Križančići, Vrbanci, Budrovci… noćas su ostali bez struje i vode jer je vjetar srušio dalekovod, tuča potukla usjeve, povrće, voće, krovove kuća, automobile.

Domladovcu su uništeni usjevi kukuruza, pšenice, zobi, krov staje u kojoj su 32 muzne krave i 30-ak junica.

– Više od 20 hektara kukuruza je skroz uništen, pšenica i zob možda je ostao koji cijeli klas, ali prinos će sigurno biti 50 posto slabiji. Ne znam kolika je šteta, ali samo u kukuruz je uloženo više od 150.000 kuna, a koliko će krov koštati ne znam, jer skoro sve ploče su s rupama. Nemam uopće predodžbu, možda će koštati 300.000 ili 500.000 kuna, govori Domladovac i napominje da su svi poljoprivrednici i stočari “a malo nas je ostalo”, pretrpjeli veliku štetu, pogotovo jer su cijene repro materijala otišle u nebo, “do 300 posto, svi inputi su išli gore”.

Odgovarajući na pitanje je li mu što osigurano, ustvrdio je da je “sve to prevara”.

– Kukuruz je osiguran, ali ta premija je… Junicu plaćenu 15.000 kuna, priznaju 12.000 kuna, bika plaćenog 10.000 eura, isto kao i junicu: 12.000 kuna, navodi Domladovac.

Anita Ivanušić i obitelj sinoć su se zatekli u kući kada je počelo nevrijeme, koje im je uništilo voće, povrće u vrtu, ploče na krovu, pet prozora… Obitelj Konjek također je uništenog krova na obiteljskoj kući, ali i mokrih prostorija u njoj, oštećenog automobila, uništenog vrta.

Gospođu Mariju zatekli smo u suzama. Gleda u krov.

– Dežurali smo noćas kakvo je bilo zlo, kaže.

I krov na njihovoj kući, kao i ostali oštećeni u nevremenu, danas će biti prekriveni najlonima, a šteta popisana. Pomoći će Općina, najavljuje načelnica Anica Domladovac, vatrogasci ponajprije, a Županija će, budu li ispunjeni uvjeti, potvrđuje županica Martina Furdek Hajdin koja je jutros obišla teren, proglasiti elementarnu nepogodu na području Draganića i Ozlja, koji su najviše pogođeni.

– Povjerenstva će utvrditi štetu na zgradama i usjevima i pokušat ćemo biti podrška i u ovoj nevolji koja je zadesila naš kraj. Ako bude proglašena elementarna nepogoda, pozicioniramo se i za nacionalna sredstva, a noćas smo čuli da će Vlada dati podršku svim krajevima koji su stradali u ovoj elementarnoj nepogodi, napominje Furdek Hajdin.