‘Žena majka ratnica’ – 3. susret braniteljica sutra u Domu HV-a Zrinski

Sutra će se održati 3. susret braniteljica Domovinskog rata RH pod nazivom ‘Žena majka ratnica’ u Domu HV-a Zrinski. Cjelodnevni program počinje svetom misom u crkvi Presveto srce Isusovo u 9 sati, nastavlja se svečanom akademijom u 10:15, ručkom u 12 sati i mimohodom po gradu koji je zakazan za 13 sati. U sklopu programa bit će organizirano odavanje počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima u 13:15 sati na Trgu Hrvatskih branitelja, te turistički obilazak u 14:30 sati koji će završiti izložbom na Turnju a koja će biti otvorena do 19 sati.

Projekt je to koji je započeo 2016. godine na nivou Vukovarsko srijemske županije, održao se u Petrinji, Splitu i Solinu i sada će biti u Karlovcu. Cilj ovog susreta je da se istakne uloga braniteljica u Domovinskom ratu.

– Žene su imale drugačije prioritete u životu. Nakon ratišta su nastavile raditi na svojim radnim mjestima, skrbiti se u obiteljima, nastavile su sa normalnim životom. Zato ih je jako mali broj oboljelih od PTSP-a, a nažalost jako velik broj oboljelih od malignih bolesti. Dok smo još u snazi, sad su nam djeca porasla, uhvatile smo neko vrijeme da možemo prezentirati ulogu žene u Domovinskom ratu. Trudimo se na nivou cijele Hrvatske objediniti klubove braniteljica i ispričati priču kako smo se u Domovinskom ratu izborile za ravnopravnost, kazala je Sabina Protulipac, umirovljena dočasnica HV-a.

Županica Martina Furdek Hajdin ponosno je objavila kako će u organizaciji ovog susreta sudjelovati sve općine i gradovi te sve braniteljice s područja Karlovačke županije. I županica i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić zahvalile su braniteljicama na organizaciji.

U Domovinskom ratu sudjelovalo je 24 tisuće braniteljica. Njih 183 je poginulo, a 33 se vode kao nestale.