“Vladimir Nazor” već 57 godina utočište djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, Maja: Ovo mi je drugi dom

Puno se toga promijenilo u njegovih 57 godina, i države i grad i ljudi, no karlovački “Vladimir Nazor”, nekad dječji dom, sada Centar za pružanje usluga u zajednici, svo to vrijeme je djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi utočište i – dom. Rođendan je danas veselo proslavio, ponajprije zahvaljujući djeci i zaposlenicima, ali i njihovim gostima – roditeljima djece, učiteljima, suradnicima…

U njemu je sada, po riječima ravnateljice Nataše Horvat, 18 djece u stalnom smještaju, 60-ak u poludnevnim boravcima, a o njima brine 28 zaposlenih.

– Nastupile su promjene, manje je djece na smještaju iako, na žalost, svjedočimo da svaki dan imamo sve više i više zahtjeva. Mijenjaju se usluge koje nudimo, ali poanta je uvijek ista: brinemo o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, osnažujemo tu djecu, pružamo i usluge pomaganja i savjetovanja obitelji i otvaramo vaninstitucionalne usluge, kazala je Horvat.

Deinstitucionalizacija domova socijalne skrbi i njihova transformacija razlog je manjeg broja djece na stalnom smještaju, ali i otvaranja stambenih zajednica. “Nazor” ima takvu za punoljetne korisnike koji se pripremaju za samostalan život, a uskoro će zaživjeti i stambena zajednica za maloljetne korisnike.

– U njoj će živjeti petero djece sa svojim odgojiteljima. U takvim stambenim zajednicama sa sveobuhvatnom podrškom djeca mogu biti duže, ne kao u centru za pružanje usluga u zajednici gdje je to ograničeno na 6 mjeseci do godinu dana, iznimno dvije godine ako je temeljem Obiteljskog zakona. Ovo je za školarce, mogu ostati u njoj do 18. godine, odnosno, dok se školuju. Nakon toga, mogu otići u stambenu zajednicu s povremenom podrškom, organizirano stanovanje, to je za one koje se pripremaju za izlazak iz sustava skrbi, odnosno, samostalan život, pojašnjava Horvat i napominje da djeci koja odlaze iz domova, odnosno, stambenih zajednica u samostalan život u tome iznimno pomaže Zaklada Vaša pošta, policama životnog osiguranja zahvaljujući kojima dobivaju 2.000 kuna mjesečno dvije godine.

Nemaju na smještaju trenutno stranih državljana, niti izbjeglica iz Ukrajine, ali su dom djeci iz različitih dijelova Hrvatske. Među njima su i Maja iz Slunja, te Anita iz Vukovara. Srednjoškolke, Maja završava 1. razred Medicinske škole, a Anita Prirodoslovne, za veterinarskog tehničara.

– Petu godinu sam ovdje. Ovo mi je drugi dom, tako to shvaćam, priča Maja, s kojom je u Centru i mlađa seka, starija je otišla nakon što je napunila 18.

– I sa mnom je mlađa seka, lakše je kad imate nekoga svoga, kaže Anita i potvrđuje da je u šest mjeseci, koliko je u Centru, našla i prijatelje.