KABA

Vladimiru Dadasoviću darovana krv spasila život; To su moji davaoci, hvala svima!

U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar posjetila je pacijenta hospitaliziranog u Općoj bolnici i bolnici branitelja Domovinskog rata Ogulin, kojemu je nedavno darovana krv spasila život. Riječ je o kirurškom pacijentu Vladimiru Dadasoviću, koji je primio više doza krvi tijekom operacije, a i tijekom oporavka redovito je na transfuziji krvi.

-To su moji davaoci, hvala svima, poručio je Dadasović, jer je, inače, i sam dobrovoljni darivatelj krvi s više od 80 darivanja krvi iza sebe.

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar zahvalila je mu je što je time spasio mnoge živote, poželjela mu brz oporavak, te mu darovala proizvode OPG-ova, donaciju tvrtke Pletiks i druge prigodne poklone hrvatskih tvrtki. Na ovaj način Karlovačka županija, rekla je Hajsan Dolinar, želi podići svijest o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi i zahvaliti svim darivateljima.

-Krv je jedini nezamjenjivi lijek koji služi u spašavanju ljudskih života. Mi u Karlovačkoj županiji imamo više od 5 i pol tisuća aktivnih darivatelja krvi i na godinu prikupimo oko 5 tisuća doza krvi. Ne možemo dovoljno zahvaliti svim dobrovoljnim, anonimnim darivateljima, poručila je zamjenica županice.

Ravnatelj Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin Davor Vukelja, inače također dobrovoljni darivatelj ali i liječnik koji je Dadasovića operirao, naglašava kako stalno treba podizati svijest o tome koliko je dobrovoljno darivanje krvi važno. Naime, dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno – takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.

-Ljudski život doslovce je ovisan o krvi.Bez darovanih doza krvi i krvnih derivata, staju sve operacije, životi mnogih pacijenata ovise o zdravom čovjeku i njegovom humanom činu darivanja krvi, naglasio je doktor Grgurić.

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar u nastavku svog posjeta Ogulinu je obišla i jednog od rekordera u darivanju krvi Miru Brozovića, koji se nakon bolesti oporavlja u svome domu. On je krv dao više od 150 puta i kaže opet bi, ako ga zdravlje posluži.

Inače, ove godine Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se pod geslom „Darivanje krvi je čin solidarnosti. Darujte krv i spasite život”.

U Hrvatskoj se godišnje prosječno prikupi oko 200 tisuća doza krvi. Svaka od njih – spašava život.