KABA

Mali Slunjani dobivaju Glazbenu školu u svome gradu

Slunj će od jeseni dobiti Glazbenu školu. Riječ je o područnom odjelu Glazbene škole Karlovac koji će djelovati u prostoru Osnovne škole Slunj. Novi projekt predstavljen je na press konferenciji u Rastokama.

Mali Slunjani koji se žele glazbeno obrazovati više neće morati putovati za Karlovac. 40-ak djece će imati priliku školovati se u pet glazbenih programa.

-To su programi gitare, violine, klavira, udaraljki i harmonike ovdje na području grada Slunja. Svi preduvjeti su stvoreni. Jako je veliki interes, ne samo djece s području Grada Slunja, već i Rakovice i Cetingrada. Ovim programom će se olakšati roditeljima transfer djece najmanje dvaput tjedno u Karlovac, ali i omogućiti kvalitetno provođenje vremena djeci ovdje u njihovom mjestu boravka, rekla je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice Karlovačke županije.

-Ovo je povijesni dan. Već se u nekoliko navrata pokušavalo s otvaranjem programa Glazbene škole u Slunju, no do sada se to nije realiziralo, istaknula je Snježana Mrljak, ravnateljica Glazbene škole Karlovac.

U školi će predavati pet profesora, od toga njih troje iz Glazbene škole Karlovac. Uz redovnu Glazbenu školu otvara se i Mala glazbena škola. Tako će se djeca od najranije dobi upoznati s osnovama glazbe. Za nju je otvoreno je 20-ak mjesta.

-Nju ćemo otvoriti odmah, zajedno s Glazbenom školom. Za sve predškolce od 6 do 8 godina. Bit će upisi čitavu godinu. djeca će upoznati instrumente i učiti note, rekla je Mrljak.

Uspostavljanje nove Glazbene škole je svojevrsna demografska mjera. Njome se potiče obrazovanje i ostanak u svome kraju.

-Uz to što je riječ o demografskoj mjeri ovo je važno iz turističkom i kulturološkog aspekta. Budućnost Slunja gradimo na turizmu, zato je važno imati ovakve programe u gradu, rekla je Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja

Glazbena škola smjestit će se u prostor Osnovne škole Slunj. Ravnatelj Tome Cvitković sretan je što može dijeliti prostor s mladim glazbenicima, koji će školu okupirati u popodnevnim terminima.

Upisi u školu već su krenuli, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 28. lipnja.

Rad škole zajednički će financirati Karlovačka županija, Grad Slunj i Općine Cetingrad i Rakovica.