243. izdanje Ivanjskog krijesa s novinama, od povlačenja užeta vrtićaraca nadalje, ali i tradicionalno dobrom zabavom na koju su svi dobrodošli

243. izdanje najstarije karlovačke manifestacije, Ivanjskog krijesa, idućeg četvrtka bit će drugačije nego dosadašnja: prvi put, osim “velikih”, u povlačenju užeta okušat će se i najmlađi stanovnici Gaze i Banije, vrtićarci, KUD Rečica uprizorit će ivanjske običaje, a ova manifestacija dobila je i svoj prvi suvenir. Privjesak u obliku složenih paleta za krijes, kojem je autor Ivan Šalić, imat će upisanu 2022., kao uspomenu na posljednju godinu prije no što je Ivanjski krijes postao kulturno zaštićeno dobro RH.

Rečeno je to na današnjoj pressici, na kojoj je direktorica Turističke zajednice Marina Burić najavila da će Ivanjski krijes početi nogometnom utakmicom momčadi Banije i Gaze, u 18 sati na igralištu NK Radnik, povlačenje konopa dviju ekipa na Banijanskom mostu je u 20, ali će 10 minuta prije mališani dječjih vrtića Gaza i Banija pokazati kako oni to čine, dok će u 20.15, također na mostu, KUD Rečica pokazati kakvi običaji prate Ivanje. U 20.30 počinje glazbeni program – na strani Banije sviraju Black and White, a Gaze Rečički sokoli, svjetlosni show na mostu je u 21.30, a u 22 paljenje krijesova na obje strane Kupe i vatromet. Osim s obale, posjetitelji će sve to moći pratiti iz kajaka, koji u 21 sat kreću s Dubovca.

– Ovo je tradicija koja je zbližila naše gradske četvrti. Samo bih upozorio građane, pogotovo s malom djecom, da se udalje od krijesova kada ih palimo da se ne bi dogodilo nešto, napomenuo je Berislav Besedić, predsjednik Vijeća GČ Banija i dodao da krijes slažu i bit će gotov na vrijeme.

I s druge strane Kupe su u pripremama, potvrdila je predsjednic Vijeća GČ Gaza Sara Požar, te dodala da ih vesele novosti u ovoj najstarijoj karlovačkoj manifestacije i zahvalila svima koji u njenoj pripremi sudjeluju.

Među njima je i udruga Vukovi s Kupe, ove godine prvi put pod tim imenom.

– Slažemo krijes od kad smo bili mali i tražimo podmladak, koji će to nastaviti. Cilj nam je i da proguramo prijavu Ivanjskog krijesa kao kulturnu nematerijalnu baštinu, kazao je Krešimir Latin i pozvao sve da dođu na ovu manifestaciju i provesele se.

A da će Ivanjski krijes biti u registru kulturnih dobara Ministarstva kulture do kraja godine, očekuje i gradonačelnik Damir Mandić koji je napomenuo da ova manifestacija počiva na volonterima i pozvao udruge da se uključe u njenu organizaciju i pokažu što rade.

Ovo zaista treba biti i ostati jedna domaća karlovačka priča koja je definitivno zanimljiva puno šire, naglasio je Mandić i pozvao sve, bez obzira iz kojeg dijela Karlovca bili, da dođu na Ivanjski krijes u četvrtak, 23. lipnja.