Liste zabrinule roditelje, iz Grada umiruju: Kao i inače, naći ćemo dodatna mjesta za mališane čija su oba roditelja zaposlena

U gradske vrtiće u idućoj će pedagoškoj godini biti upisano 300-njak djece, kao i prijašnjih godina. Poručuju to iz Grada roditeljima koje je zabrinuo novi način prijava u vrtiće i privremene liste, po kojima ispada da je mjesta za stotinjak mališana, a njih dvostruko više ispod crte.

Neće biti tako jer Grad će pronaći dodatna mjesta za sve mališane kojima su oba roditelja zaposlena.

– Zaista razumijem brigu i nestrpljenje roditelja čija su se djeca našla ispod crte liste koja je objavljena, ali mi ćemo kao i prethodnih godina odraditi određene korake. Ovo je prvi put da je država objedinila cijeli postupak upisa u vrtiće i iz pozicije gradonačelnika mi je to drago jer već godinama državi pokušavamo na neki način sugerirati da i ona može dati neka sredstva kako bi se problem smještaja djece u vrtiće prije i lakše riješio. Sada je država napravila platformu gdje ima stvarne podatke i oni će, što se Karlovca tiče, potvrditi da nam nedostaje vrtić veličine Grabrika tako da više nemamo kod tih upisa stresove, kazao je Mandić.

Ovakav način upisa Gradu će poslužiti i za aplikaciju na NPO za izgradnju vrtića Luščić i Rečica, dodao je, te podsjetio da je i prijašnjih godina Grad nastojao problem nedostatka vrtićkih kapaciteta rješavao dodatnim mjestima, poput onih u školi u Zadobarju, te sufinanciranjem smještaja mališana u privatnim vrtićima i obrtima za čuvanje djece.

– U ovom trenutku, prema listi koja je objavljena, osim ovih prostora koje smo do sad koristili morat ćemo staviti u funkciju i onaj u “teretani” u Grabriku, još jednu grupu u Zadobarju i bivši vrtić Bubamara prilagodimo za smještaj djece, najavio je Mandić.

Svi će ti objekti biti spremni za vrtićarce do početka nove pedagoške godine. A roditelji će jasniju sliku o smještaju svojih mališana imati krajem ovog mjeseca.

– Pozivam roditelje koji su s pravom zabrinuti, da pričekamo kraj lipnja; tada ćemo prema listi imati jasne podatke na koji način i kako smo osigurali dodatna mjesta koja ćemo ponuditi za upis, pozvao je Mandić.

Pedagoški standardi, napomenuo je, imaju pravila koja moramo poštivati, ali i država je svjesna da je moguće urediti neke privremene prostore, o čemu će dati svoje mišljenje.

– I prethodnih godina i ove godine držimo se objavljene rang liste. Svjestan sam da je puno nepovjerenja, što me žalosti jer znam koliko smo se trudili da sve bude kako treba, ali jamčim da i ravnateljice i Povjerenstvo za listu poštuju rang liste. Ono što ja jamčim dodatno svim roditeljima: neće se dogoditi i ne smije se dogoditi da rang lista bude dovedena u pitanje. Ona je donesena sukladno pravilima, Povjerenstbvo je stalo iza te liste i očekujem da će i ubuduće stajati iza nje. Pozvao bih na razumijevanja, odnosno, strpljenje. Očekujem da, što nam je i proteklih godina, obzirom na situaciju da nam nedostaje jedan vrtić, bio cilj: da sva djeca zaposlenih roditelja dobiju svoje mjesto u vrtiću. Vjerujem da ćemo to uspjeti. Kraj lipnja je rok kada bi svi mogli imati informaciju kakvo je stanje, poručio je Mandić.

Po privremenim listama, ispod crte je 206 mališana, ali za njih će Grad smještaj osigurati u već spomenutoj Bubamari, u Grabriku i Zadobarju. Kao i dodatne odgojitelje, za čije će zapošljavanje novac biti osiguran skorašnjim rebalansom gradskog proračuna.

– Vjerujem da ćemo prenamjenom i prilagođavanjem ovih prostora i zapošljavanjem novih odgojitelja uspiti obuhvatiti sve koji imaju pravo na upis u vrtiće, do 31. kolovoza 2022. Ono što će nam se dogoditi, svjesni smo, bit će rješavanje mjesta za djecu koja pune godinu dana nakon 1. rujna, ali najprije ćemo riješiti upise ove djece, a onda dalje tražiti rješenja, zaključio je.