Evo zašto je obnova stropa pothodnika koštala 91.000 bez PDV-a; Birač pozvao struku da procijeni podatke

-Ja ne mogu biti nezadovoljan. Zadovoljan sam ažurnošću odgovora i voljom. Ono što mi fali, strogi je hodogram aktivnosti. Zadovoljan sam, ali mora se bolje, kazao je gradski vijećnik Dimitrije Birač nakon danas održanog sastanka u Gradskoj upravi na temu obnove pothodnika.

Naime, nakon što je Birač tražio da mu se pojasni iznos od 100 tisuća kuna koji je utrošen za obnovu stropa u pothodniku, pozvan je u Gradsku upravu kako bi dobio točne podatke.

-Radovi su ipak koštali 91 tisuću kuna s PDV-om. Tu ima svega. Glavna stavka od 24.000 bez PDV-a je zidar koji je potrošio 143 sata na skidanje i gletanju stropa, onda KV radnici 116 sati za 15.600 kuna bez PDV-a, te skele koje su pokrile 780 kvadrata i koštale 19,500 bez PDV-a. Meni može biti čudo. Građani su rekli da su tamo bila dva radnika dva dana po pet sati, a Grad kaže da je ukupno trebalo preko 120 sati u 9 radnih dana da se to riješi. To je sada na javnosti da vidi štima li sve ili ne. Pojasnili su mi da je to malo kompleksniji proces, trebalo je skidati strop, poriktavati instalaciju, odraditi jedan dio zidanja, pojasnio je Birač.

Birača je također zanimalo i što se dogodilo s otpadom iz pothodnika nakon radova.

-Pretpostavljam da taj strop nije mogao biti od ljudi koji imaju svoje obrte. To je ili državno ili gradsko. Izvođač je dobio otpad na raspolaganje, pretpostavljam da ga je zbrinuo, a tu se može ostvariti i prihod ako je od određenog materijala. Nisam dobio odgovor je li time izvođač radova umanjio cijenu, ili je riječ o kompenzaciji. Logično bi mi bilo da Grad zbrine taj otpad.

Na idućem Vijeću tražit će strogi hodogram radova te se nada da će opća i stručna javnost ove brojke razmotriti i vidjeti jesu li u redu ili ne.

Podsjetimo, nakon obavljenih radova Birač je na svom FB profilu objavio fotografiju instalacija, odnosno žica koje vide do dohvata ruke, a za koje Grad tvrdi da su „poriktane“. Kazao nam je da je pitao nadležne i za to, no na sastanku je bila nevjerica i pitanje kako sada to.

-Kažu da je to možda netko od privatnika napravio. Mislim da su svi propusti moguće, ali ako godinama imate pothodnik u takvom stanju, i platite toliki iznos, onda su pogreške nedopustive.