U sklopu Zvjezdanog ljeta Udruga Židovi u Karlovcu organizira Dan židovske baštine

Udruga Židovi u Karlovcu je organizirala bogat program povodom Zvjezdanog ljeta i proslave Dana grada. Zanimljive cjelodnevne aktivnosti  pod nazivom Dani židovske baštine održat će se 12. srpnja.

Dan prije rođendana grada bit će posvećen židovskoj kulturi i Židovima koji su ostali upisani u karlovačku povijest kao znameniti građani, intelektualci i kulturnjaci. Prije svega Izidoru Grossu, židovu koji je iz Mađarske doselio u Hrvatsku, a kojemu je strast bila šah, tako da je Dan židovske baštine posvećen upravo šahu.

– Izidor Gross je osoba koja je inicirala osnivanje šahovskog kluba u Karlovcu, bio je duša cijelog tog pokreta, tako su ga nazvali u tadašnjim novinama. Također je bio jedan od suosnivača Hrvatskog šahovskog saveza, autor je prve knjige o šahu na hrvatskom jeziku – Šahovska abeceda.   Udario je temelje nazivima šahovskih figura koje se dan, danas koriste, ispričala je Tena Bunčić, predsjednica Udruge Židovi u Karlovcu.

Zato organiziraju simultanku – brzopotezni šah na koje su se odazvali veleposlanik Izraela, Austrije, Češke, ali i poznato lice šahovske scene Ena Cvitan, najmlađa međunarodna velemajstorica šaha u Hrvatskoj.

Udruga je za završetak manifestacije pripremila koncert Zagreb Klezmer tria. Koncert počinje u 21 sati, a odvijat će se kao i sve ostale aktivnosti na terasi Caffe bara Papas.

PROGRAM: