Živimo zeleno – hranimo se zeleno! – 3.zeleni festival gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić

Knjižnica Ivan Goran Kovačić u svojoj redovnoj djelatnosti uključena je u nacionalnu akciju Pokrenimo Zelene knjižnice. Ove godine održao se 3. Zeleni festival- Karlovačka zelena priča s temom „Živimo zeleno – hranimo se zeleno.“ Organizator je sama Knjižnica Ivan Goran Kovačić u suorganizaciji s Javnom ustanovom Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac i Turističkom zajednicom grada Karlovca.

Zelena knižnica potiče na edukaciju javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okolišta kroz stručna predavanja, tribine, radionice, promocije knjiga te projkecije dokumentarnih filmova.

-Cilj zelene knjižnice je edukacija društva, naše zajednice i kroz radionice razvijanje svijesti naših građana za prirodu i ekologiju, istaknula je Anita Malkoč Bišćan, djelatnica knjižnice.

Projekt zelena knjižnica važan je za podizanje svijesti o ekologiji. Na štandovima ispred knjižnice svoj rad predstavile su institucije i udruge koje se bave ekologijom te promiču zaštitu i očuvanje okoliša (Veleučilište u Karlovcu; Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode (Eko Pan); Naklada Šumek – obrt za pisanje, ilustriranje, kreativnu edukaciju i izdavaštvo; Valabu – obrt za proizvodnju ukrasnih predmeta i suvenira; udruga „Jak kao Jakov“). Održao se i Sajam poljoprivrednih proizvoda OPG-ova Karlovačke županije na kojima se predstavilo osam izlagača – OPG Dubravko Arki, OPG Bosiljevac, OPG Capan, OPG Kovač, OPG Volner, OPG Zdravko Župan, FRUTTOMARE (obrt za preradu i konzerviranje svih vrsta voća i povrća) i Pivovara Podrum d.o.o.

Na video zidu ispred knjižnice mogla se razgledati izložba fotografija “Najljepši urbani vrt grada Karlovca” s ciljem poticanja uređenja okućnica i balkona. Također ispred knjižnice održani su i programi namijenjeni djeci kao motivacija za očuvanje prirode i okoliša.