KABA

Mali Sirijci pokazali svoje sportske i glazbene vještine u karlovačkoj knjižnici

Centar za kulturu dijaloga u sklopu projekta Novi susjedi pripremio je prezentaciju sirijskih običaja, kulture, hrana, a prije svega dječjih uspjeha pod nazivom “U dijalogu s Orijentom – upoznaju Siriju”. Događaj su organizirali u suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić Karlovac.

Sirijske obitelji u Karlovac su stigle 2019.  godine te se Karlovac nerijetko uzima kao primjer dobre integracije izbjeglica koje su sjajno prihvaćene od strane Karlovčana. Susret je zamišljen kao druženje novih sirijskih obitelji i Karlovčana.

-Mi smo htjeli da se lokalno stanovništvo upozna sa Sirijom, njezinim običajima, tradicijom, sirijskom kuhinjom, glazbom, rekla je Safeta Jakupović, voditeljica slučaja integracije na projektu Novi susjedi.

Mali Sirijci pokazali su kako su dobro naučili hrvatski jezik, predstavili svoje taekwondo vještine, sposobnost sviranja glazbenih instrumenata. Sve to pokazuje da, osim toga što su uključeni u redovno obrazovanje, rado sudjeluju i u brojnim sportskim i zabavnim aktivnostima te su sami napravili prvi korak ka asimilaciji u hrvatsko društvo.