KABA

U 82. godini života preminuo znanstvenik, vrhunski stručnjak i zaljubljenik u karlovačku povijest dr. sc. Milan Kruhek

U 82. godini života preminuo je dugogodišnji znanstvenik, vrhunski stručnjak i zaljubljenik u karlovačku povijest dr. sc. Milan Kruhek.

Kruhek je rođen 28. prosinca 1940. u Zamlači kod Varaždina. Osnovnu školu je završio u Varaždinu, a Dominikansku klasičnu gimnaziju u Bolu na otoku Braču. Studij arheologije s klasičnom filologijom diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Poslijediplomski studij Pomoćnih povijesnih znanosti i magisterij završio je na Filozofskom fakultetu u Zadru 1983.godine, a doktorat iz područja povijesnih znanosti postigao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1990.

Četrdesetogodišnju karijeru započeo je 1969. kao kustos asistent u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Potom je bio zaposlen u Povijesnom muzeju Hrvatske u Zagrebu od 1971., gdje je bio kustos od 1973., viši kustos od 1978. i muzejski savjetnik od 1986. godine. Od 1991. do umirovljenja 2010. bio je djelatnik Instituta za suvremenu povijest, tj. Hrvatskoga instituta za povijest od 1996.. Na tom najvećem strukovnom institutu bio je jedan od osnivača Odjela za srednjovjekovnu povijest te njegov ravnatelj od 2003. do 2007. godine.

U središte njegova zanimanja smjestio se Karlovac, njegov obrambeni sustav i graditeljstvo. Kao plod toga nastale su i Kruhekove najznamenitije autorske monografije: Graditeljska baština karlovačkog Pokuplja, Karlovac: utvrde, granice i ljudi i Krajiške utvrde i obrana hrvatskog kraljevstva tijekom 16. stoljeća.

Bavio se i karlovačkom prošlošću uopće, osobito u kulturno-povijesnim vodičima Franjevački samostan i crkva Presvetoga Trojstva, Stari grad Dubovac i Karlovačka zvijezda, a o kulturnoj povijesti grada pisao je kao suautor u monografiji Župa svetog Franje Ksaverskog, Karlovac – Švarča. Najposlije je karlovačku povijesnicu obilježio kao autor (više od 50 natuknica) i urednik u Karlovačkom leksikonu. Štoviše, za trajno unapređivanje poznavanja karlovačke prošlosti dobio je Nagradu grada Karlovca 1998. godine.

Držao je mnogobrojna javna predavanja u Hrvatskoj i inozemstvu, popularizirajući rezultate znanstvenih istraživanja, što je činio i u raznim lokalnim i nacionalnim radijskim i televizijskim emisijama.

U Karlovcu je bio među osnivačima Centra za istraživanje i ekspedicionizam “Braća Seljan” čiji je bio dugogodišnji član upravnoga odbora, utemeljitelj Stola Družbe “Braća hrvatskoga zmaja” u Karlovcu 2001. s naslovom Zmaj Dubovački II. te vijećnik Poglavarstva grada Karlovca od 2005. do 2009. godine.

Dr. sc. Milan Kruhek za svoje znanstveno i javno djelovanje dobio je više nagrada, a najviša među njima je Odlikovanje Predsjednika Republike Hrvatske s likom Ruđera Boškovića za znanstveni rad.