KABA

Grad Karlovac za proračunsku transparentnost dobio najvišu ocjenu 5

Institut za javne financije predstavio je rezultate osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih i lokalnih jedinica. Grad Karlovac je za proračunsku transparentnost dobio najvišu ocjenu 5, priopćuju iz Ureda gradonačelnika

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju
njih građani se mogu angažirati i, između ostalog, pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Poručuju iz Grada kako je Upravni odjel za proračun i financije javno, na mrežnim stranicama grada Karlovca, objavio sve proračunske dokumente: prijedlog proračuna, proračun, polugodišnje i godišnje izvješće o izvršenju proračuna i vodič za građane kroz proračun.

Povrh toga Grad Karlovac ima javno objavljena financijska izvješća Grada za svaku godinu, te sve izmjene i dopune proračuna (rebalanse). Dodatno gradski sustav u cjelini transparentno, na svojim mrežnim stranicama objavljuje sve podatke o trošenju proračunskog novca; za gradsku upravu i sve gradske ustanove koje su u sustav lokalne riznice, što također javno i transparentno čine i sve gradske tvrtke.

Detaljnije rezultate istraživanja svi zainteresirani građani mogu potražiti na poveznici
http://www.ijf.hr/transparentnost/?params_1=transparentnost