KABA

KUD “Rečica” na XX. Šopronsko hrvatskim danima u Mađarskoj

U mađarskom Šopronu, ili po mađarski Sopronu, gradu u Đursko-mošonjsko-šopronskoj županiji, od 1. do 3. srpnja 2022. održani su XX. Šopronski hrvatski dani na kojima su sudjelovali i članovi KUD-a Rečica.

Na početku našeg boravka u Mađarskoj obišli smo grad Kiseg ili Kőszeg gdje nas je naš domaćin, gospodin Franjo Pajrić upoznao sa poviješću Hrvata u Kisegu spominjući znamenite Hrvate koji su ostavili trag na ovom području. Sve je bilo popraćeno brojnim
drugim zanimljivostima te kratkim lekcijama o starohrvatskom jeziku, javljaju nam ih KUD-a Rečica.

 

FOTO: KUD REČICE

Rečice nam pričaju kako su po smještaju u Koljnof ili Kópházi uslijedile pripreme za cjelovečernji koncert na XX. Šopronskim hrvatskim danima u obližnjem Šopronu u dvorani Konferencijski centar Liszt Ferenc. Na koncertu osim pjesme i plesa kojim su predstavili bogatu kulturnu tradiciju rečičkog kraja, priredili su i prigodne govore o povijesti Rečice, Kulturno umjetničkog društva, bogatoj nošnji, tradicionalnom vezu i učeničkoj zadruzi OŠ Rečica Ivančice, koje održali su predsjednik društva Josip Perač te gospođe Ana Prepolec Padežanin, članica društva i Jasminka Alinčić, voditeljica zadruge.

U sklopu konferencijskog centra bio je postavljen štand zadruge Ivančice gdje su bile izložene dječje rukotvorine sa našim prepoznatljivim motivom rečičke ruže koji su pripremile i uredile učiteljice gospođa Jasminka Alinčić i gospođa Nada Klarić. Istovremeno, jedan dio naših članova uveličao je svojim prisustvom svečanu svetu misu u Koljnofu povodom 250. obljetnice posvećenja koljnofske hodočasničke crkve Pohoda Blažene Djevice Marije. Svečanu svetu misu na starohrvatskom jeziku predvodio je prečasni Egidije Živković, biskup Gradišća uz koncelebraciju velikog broja drugih svećenika. Uz rijeku hodočasnika ponosni smo što smo mogli sudjelovati u ovako velikom događaju, prepričavaju iz KUD-a Rečice.

 

FOTO: KUD REČICE

Nedjeljno prijepodne iskoristili su za razgledavanje grada Šoprona vođeni vodičem i domaćinom gospodinom Franjom. Nakon toga je uslijedio posjet dvorcu Esterhazi, najvećem i najljepšem baroknom dvorcu Mađarske. Poslijepodne u okviru XX. Šopronskih hrvatskih dana prisustvovali su svečanoj misi u crkvi Sv. Mihovila u Šopronu nakon koje smo se u veseloj povorci uz svirku i pjesmu prošetali do centra Šoprona gdje su održali nastup na otvorenom te uveselili građane Šoprona i putnike namjernike. Bogatiji za još jedno krasno iskustvo, zahvaljujemo svojim domaćinima na gostoprimstvu te smo sretni što smo imali priliku predstaviti dio naše bogate tradicije, raduju se KUD-ovci.