KABA

Hitna medicinska pomoć od sada i u Vojniću, Medved i Beroš: Ona znači sigurnost življenja na ovim prostorima

Hitna medicinska pomoć znači sigurnost življenja na ovim prostorima.

Poručeno je to s današnjeg otvorenja Ispostave Vojnić Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije u kojoj će desetero zaposlenika biti na pomoći stanovnicima Vojnića, ali i puno šireg, od Karlovca najudaljenijeg područja županije, u situacijama kada su im životi ugroženi. Zgrada Hitne je na zemljištu koje je darovala Općina, a potrebnih 3,8 milijuna kuna, koliko je stajala izgradnja, osigurali su Karlovačka županija iz decentralizranih i vlastitih sredstava, Općina, te Zavod za hitnu medicinu.

– Zgrada u prizemlju od 145,8 m2 ima sobu za reanimaciju, za pohranu lijekova i medicinskog materijala, prostor za čisto/nečisto i odmor djelatnika, te garažu, dok će na katu 121,8 m2 biti na raspolaganju zdravstvenim djelatnicima za potrebe privremenog smještaja, kazao je Igor Malović, pomoćnik ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

I to za zdravstvene kadrove, dodala je Maja Grba Bujević, ravnateljica HZHM, ne samo hitne medicine, nego one koji su potrebni ovom području, što je dobar primjer i za druge. Napomenula je i da je Ispostava u Vojniću iznimno važna, ne samo jer pokriva veliko područje, već i stoga što su do sad dolazile ekipe iz Karlovca, što je dug period za pomoći onima kojima život visi o koncu.

– Želimo da je zdravstvena usluga što bliža pacijentima jer o tome ovise ljudski životi. Ovi timovi koje vam ostavljamo da rade s izvanredno osposobljeni i opremljeni i vama su na raspolaganju, izjavila je Grba Bujević.

Dožupanica Vesna Hajsan Dolinar rekla je da je tim u Vojniću 39. tim hitne medicine u županiji, a načelnik Općine Nebojša Andrić napomenuo da je Vojnić imao financijski većih i značajnih projekata, “ali vrijednost ovoga je nemjerljivo veća od financijskog troška”, te naglasio da je on dokaz sinergije Općine, Županije ZZHM, Vlade i ministarstava, koji su udružili snage da se što prije realizira.

Da je ta sinergija neizostavna, složio se i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved “jer na kojem god pragu te realizacije zastane realizacija, ona ne postigne efekt kakav danas imamo realizacijom ovog projekta. Naglasio je i da je sigurnost, u kojoj je i dostupnost zdravstvene usluge, izuzetno važna pri odluci građana otići ili ostati na nekom području. A ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske među temeljnim je ciljevima ove Vlade.

– Koliko je snažan Vojnić ili Cetingrad ili Glina, toliko je snažna Hrvatska. U mnogim segmentima ovo naše područje, na žalost, do unazad nekoliko godina je kasnilo, bilo ispod stupnja razvijenosti. Zbog toga je u programu naše Vlade vrlo važno snaženje područja od Dalmatinske Zagore preko Gorskog kotara, Like do Karlovačke županije i Banovine. Snažna je poruka narodu da ovdje ostane živjeti, a Vlada će, u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave pronaći načine kako realizirati te ciljeve, poručio je Medved.

Ministar zdravstva Vili Beroš, podsjetio je da je zdravlje naše osnovno bogatstvo, što se pokazalo i tijekom pandemije koronavirusa, a što zna i svaki pojedinac. Napomenuo je da je Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije naša prva akreditirana javno zdravstvena ustanova koja ima međunarodni certifikat, te prva među takvim zavodima u Europi.

– To na neki način omogućava učinkovitost i kvalitetu zdravstvene zaštite koja se pruža stanovništvu u našim ruralnim područjima. To je od iznimne važnosti; to utječe na sigurnost vašeg življenja i na opstojnost naših života na ovim područjima, poručio je Beroš.