KABA

Volonteri KPA Vodomar u koritu rijeke Mrežnice pronašli minsko eksplozivna sredstva

Udruga KPA Vodomar iz Duge Rese prošlog je vikenda organizirala akciju čišćenja ilegalnog odlagališta otpada u sklopu kampanje “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”. U akciju se uključilo više od 100 volontera iz više različitih udruga iz cijele Hrvatske, ukupno 83 ronioca čistilo je 700 metara korita rijeke Mrežnice dok je ostatak volontera prikupljao otpad na čamce te ga transportirao do kontejnera na obali.

Izvađeno je oko dva kubika otpada, većinom je to bio glomazni otpad, staro željezo, gume, plastika i staklo. Na jednoj lokaciji pronađena su i minsko eksplozivna sredstva koja su označena i prepuštena policijskim pirotehničarima koji su izašli na teren. Eksplozivne naprave nisu bile oštećene stoga nisu niti predstavljale opasnost za volontere na lokaciji.

Članovi kluba se često susreću s raznim minsko eksplozivnim sredstvima pod vodom te zato ovim putem apeliram na naše sugrađane da ne odbacuju eksplozivne naprave u prirodu i rijeke već da ih predaju Ministarstvu unutarnjih poslova.nSvi sudionici su bili zadovoljni i organizacijom i obavljenim poslom, ali ponajviše saznanjem da je na velikom području izvađeno relativno malo otpada. To nam govori da naši sugrađani iz godine u godinu postaju sve odgovorniji, napomenuo je tajnik KPA Vodomar Marin Božičević.

KPA Vodomar nastavit će provoditi ovakve akcije s ciljem zaštite okoliša, ali i apelirati na svoje sugrađane da paze na rijeku i prirodu koja nas okružuje.

U akciji čišćenja sudjelovali su i ronioci iz Osijeka (RC Osijek), Slavonskog Broda (KPA Marsonia), Požege (RK Požega), Zagreba (RK Roniti se mora, DPS Zagreb, RK Adriaticro, RK Atlantis), Karlovca (KPA Karlovac) i Splita (PSD Giričić). Osim ronioca, uključili su se i članovi drugih društava i klubova, KŠR Mrežnica, DND Jozefina, DVD Duga Resa te HGSS stanica Karlovac.