drzavna_matura

  • July 13, 2022
  • Norma Trkovnik
  • 0

Obznanjeni su privremeni rezultati najopsežnijeg ispita znanja u Hrvatskoj. Zajednički nazivnik svih maturanata je želja za visokim obrazovanjem, većom perspektivom i boljom budućnošću. No stres koji dolazi krajem školske godine ne dijele samo maturanti, nego i oni koji maturu sastavljaju te provode. Koordinator državne mature Bruno Vojvodić u Ekonomsko-turističkoj školi Karlovac ispričao nam je kako iza kulisa izgleda najveći državni ispit znanja.

– Što se tiče samoga rada  u Stručnoj radnoj skupini za sastavljanje pitanja, tu postoji cijeli proces prema nacrtu na koji način se sastavljaju pitanja, koje težine, koja vremenska razdoblja i tip zadatka. Svi skupa kada radimo držimo se svih tih nacrta te se na taj način formiraju pitanja kako bismo dobili jedan relevantan test koji objektivno pokazuje znanje učenika.

Prošlih godina Vojvodić je sudjelovao u sastavljanju pitanja za državnu maturu iz hrvatskoga jezika. Tvrdi kako sav rad, priprema te stručnost kadra koji rade na sastavljanju pitanja, maturu čine objektivnim i pouzdanim testom znanja.

– Mi prolazimo kroz sve potrebne dokumente i nacrte koji objašnjavaju kako se sve to radi. Ono što je bitno, kada sam prvi puta to radio imao sam veliku pomoći drugih kolega koji su to već radili, međusobno smo surađivali. Cijeli proces nije takav da jedna osoba sve napravi i gotovo, nego sve radimo zajednički raspravljamo i korigiramo kako bismo dobili najbolje rezultate.

Dosljedno su poštivane sve mjere za nepristrano ocjenjivanje i suzbijanje prepisivanja, stoga do većih incidenata, ako prošlih godina, nije došlo.

– Sve to je napravljeno na način da bude anonimno, sve je pod šiframa. Ocjenjivač kada dobije materijale ne zna kome ispravlja što je super, to je antikoruptivno. Nemoguće je da nastavnik ispravlja vlastitoj školi, a izbjegava se i grad. Mi dobivamo šifrirane košuljice, riješene esejske zadatke i u skladu s time kako smo pripremljeni za ocjenjivanje vrednujemo eseje. Ocjenjuje prvo jedan ocjenjivač, pa drugi i na temelju toga se formira konačni rezultat pristupnika.

Vojvodić ističe zadovoljstvo ovogodišnjim rezultatima državne mature. Ove godine srednjoškolci su najbolji bili u engleskom jeziku, u odnosu na prošlu godinu možemo vidjeti bolje rezultate i na izbornim predmetima i to na povijesti i geografiji, biologiji, kemiji te psihologiji, dok na ispitu iz hrvatskog jezika na obje razine rezultati su bili kao prošlogodišnji, jedini pad prosjeka dogodio se na nižoj razini predmeta za kojeg je već dobro poznato da zadaje glavobolje – matematici.