Normalnu težinu ima samo 34 posto Hrvata stoga Duga Resa pokreće kampanju ‘Nauči zdravlje’

Normalnu tjelesnu težinu u Hrvatskoj ima tek poraznih 34 posto Hrvata, nezdravi životni izbori, manjak fizičke aktivnosti i kultura obilatih obroka doveli su do toga da skoro osamdeset posto građana u dobi od 65 do 74 godina vodi borbu s tjelesnom težinom. U Dugoj Resi odlučili su objaviti borbu pretilosti, gradu će desna ruka u tvom pothvatu biti gradski Crveni križ. Projekt ‘Nauči zdravlje’  predstavila je zamjenica gradonačelnika Katarina Srakočić.

Vrijednost projekta nije mala, sveukupno skoro pola milijuna kuna. Posrednička tijela koja će sudjelovati su Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Cilj ovoga projekta promocija zdravih navika i zdravlja i povećanje svijesti građana o pretilosti. Njime želimo potaknuti građane na promjene životnih navika, ispravnu prehranu i fizičku aktivnost.

Projektom će se istaknuti uzroci i posljedice debljine, važnost prevencije, unapređenja zdravlja, poticanja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti.

– Motivacija za projekt je ta da dvije trećine odraslih osoba u RH ima prekomjernu tjelesnu težinu ili debljinu i s tim povezana kronična oboljenja, kardiovaskularna oboljenja, šećernu bolest tipa dva, kronične i opstruktivne plućne bolesti, tumore i mentalne poremećaje. Projekt će se provoditi kroz osam kampanja, kaže Katarina Srakočić zamjenica gradonačelnika Duge Rese.

Kampanje će biti usmjerene na razne dobne i društvene skupine. Tako da će o zdravlju moći učiti svi zainteresirani. Samo neke od aktivnosti podučit će građane pravilnoj prehrani, kuhanju zdrave hrane, planinarenju i yogi, Dugorešani će moći besplatno mjeriti razinu šećera u krvi i tlak, o održat će se i utrka. Za provedbu javno-zdravstvenih kampanja odgovoran će biti Crveni križ.

– Ciljane skupine projekta su od vrtićke dobi pa sve du umirovljenika, ali i svi ostali građani mogu sudjelovati, svi su dobro došli u ovaj projekt i informirati se o njemu, kada su radionice i priključiti se, ako zbog ničeg drugog onda prvenstveno zbog sebe. Planirano je nekih 250 sudionika kroz godine dana da će proći kroz projekt ‘Nauči zdravlje’ te se nadamo da će barem pola naučiti neka nova znanja i ostati na tome, poručuje Mario Biršić ravnatelj Crvenog križa Duga Resa.

Svi nekako govorio o zdravom načinu življenja, a ja bih o možda više svela na malo drugačiju formulaciju. Danas je teško možda zdravo živjeti u okolinama u kojima živimo ali stječi zdrave navike življenja je bitno. Možemo početi prvo od edukacije, pa nekih znanja koje ćemo steći i usvojiti zajedno, zaključila je Srakočić.

Projekt ‘Nauči zdravlje’ stopostotno je financiran iz Europskog socijalnog fonda.