KABA

Karlovčanka Đurđica Vorkapić o uspjehu u svijetu mode: Ja svoj posao živim, ne osjećam da radim

Đurđica Vorkapić Karlovčanka je svjetskoga glasa. Elegantne linije njezinih kreacija krase najblještavije svjetske modne piste. Nakon godina i godina izbivanja vratila se u rodni grad na četiri rijeke, te s našom ekipom raspričala se o svojim početcima i modnim izazovima današnjice.

– Mama mi je kupila prvu šivaću mašinu kad sam krenula u osmi razred i zapravo od tu je krenula motivacija za stvarati rukama i to te motivira da u tom smjeru počneš stvarati. No mislim da kad je čovjek predodređen za nešto, to samo u jednom trenutku dođe ili prepoznaš da je to tvoja bit i to počneš razvijati.

Ovim riječima Karlovčanka i međunarodno prepoznata dizajnerica Đurđica Vorkapić opisuje svoj prvi dodir sa šivaćom mašinom. Ta prva mala mašina potakla je lavinu kreativnosti i želje za stvaranjem koja će tada Đurđicu osnovnoškolku za nekoliko godina vinuti prema svjetskoj slavi.

– Meni se dogodio taj neki blagoslov da ja svoj posao živim, da ne osjećam da radim, s druge strane to me stvorilo i učinilo prepoznatljivom. Moj posao je moja ljubav i ne osjećaš da radiš već da jednostavno živiš. 

Premda se ime Đurđice Vorkapić danas nalazi na svim velikim modnim pistama, početci nisu bili laki, pogotovo nije bilo lako iz malene Hrvatske probiti se među modnim imenima koji dominiraju Parizom, Londonom i New Yorkom. Danas je teško stvoriti modni brend, kaže Đurđica, u moru dućana brze mode koji svoju robu isporučuju jeftino i obilato, na uštrb kvalitete. No trčak nade postoji, mlađe generacije sve su svjesnije važnosti pružanja potpore hrvatskim brendovima. Ti i mnogi drugi faktori potiču Đurđicu da njezini dizajni uvijek budu svježi, no dobre stvari ostaju nepromijenjene. Ozbiljnost i dosljednost joj garantira uspjeh na svjetskoj sceni. No bez obzira na svjetla reflektora, Đurđica je uvijek ostala vjerna sebi i svome izričaju.

TEKST: Norma Trkovnik

Emisiju Gost dana s Đurđicom Vorkapić pogledajte ovdje: