KABA

Bruno Belčić i Lea Novković: „Cilj nam je biti na vrhu atletike!“

Mladi atletičari uskoro počinju s pripremama za iduće natjecanje koje je u rujnu, a za vrijeme praznika trenirat će dva puta dnevno

Članovi Atletskog kluba Karlovac, Bruno Belčić i Lea Novković, iz godine u godinu nižu samo sportske uspjehe. U 2022. godini upisali su brojne osobne rekorde čime su već sad istaknuti kao jedni od najuspješnijih sportaša u karlovačkoj županiji.

Lea Novković, rođena 12. lipnja 2003. godine, s atletikom se profesionalno počela baviti prije devet godina. Svidio joj se školski kros i odatle ljubav prema atletici. Upravo je upisala Građevinski fakultet, no mišljenja je da će uspješno rješavati sve aktivnosti. Njena glavna disciplina je 400 metara s preponama, a trči još 400 m, 100 m i 100 m s preponama te 200 m. Trenira svaki dan. Dok traju praznici nekad trenira i dva puta dnevno.

Prije natjecanja često imam tremu. Posebnih rituala nemam ali volim pojesti nešto lagano i dobro se odmoriti. S obzirom da je moja glavna disciplina dosta kratka, za vrijeme utrke ne stignem razmišljati ni o čemu no na 400 m često imam pitanje u glavi: “Koliko metara mi je još preostalo?” Ipak, sve to prođe pa je najljepši trenutak kad se proglase pobjednici,a to je ujedno i najemotivniji dio cijele priče,  ističe Lea Novković.

Na godinu joj je želja biti što boljom na Europskom mlađem seniorskom prvenstvu i biti što uspješnijom na fakultetu. Najljepši sportski trenutak pamti sa svog prvog balkanskog prvenstva jer je bila dvije godine mlađa od drugih natjecateljica. Osvojila je i svoju prvu medalju na 400 m s preponama. Smatra da se od atletike danas može živjeti samo ako si na vrhu svjetskih tablica, a inače je potreban dodatan posao.

 

Bruno Belčić, rođen 13. studenog 2000. godine, najbolji je karlovački sportaš u 2021. godini. Seniorski je prvak Hrvatske na 3000 m (zapreke), a 26. lipnja ove godine oborio je svoj novi rekord – 8:50,56. Svoju karijeru počeo je u 8. razredu osnovne škole, a trenutno je student Kineziološkog fakulteta. Njegova glavna disciplina je 3000 m sa zaprekama. Tata mu je Saša Belčić, poznati karlovački atletičar u prošlosti koji mu je prenio ljubav prema atletici, a danas mu je i trener.

Razmišljao sam o planu prehrane s obzirom da se kolegica iz kluba bavi nutricionizmom. Prije same utrke volim popiti energetsko piće, a velika želja mi je oboriti osobne rekorde. Nema ništa slađe nego kad se boriš sam sa sobom, objašnjava Belčić.

Glavni cilj mu je izboriti neko veće prvenstvo. Godina 2018. ostat će mu u divnom sjećanju jer je tada osvojio drugo mjesto na državnom prvenstvu, a trčao je disciplinu sa zaprekama.

Saša Belčić, bivši atletičar i aktualni trener Atletskog kluba Karlovac, ističe da je organizacija provedbe natjecanja na visokom nivou i ide prema pravom putu. Kao bivši atletičar dobro su mu poznate razne situacije s kojima se mladi sportaši susreću pa mu je teže biti trener jer od svakog natjecatelja proživljava posebne emocije.

U zadnje dvije godine izgrađeno je 5 – 6 terena gdje se naši atletičari mogu dobro pripremati. Danas je lakše obraditi i podatke s natjecanja, a postoji velik broj prijenosa uživo pa smo stalno na izvoru informacija. Cilj nam je zadržati naše atletičare što duže u profesionalnim vodama. Neki studiraju u Zagrebu pa nam nije problem održavati treninge. Imamo dogovorene termine sa zagrebačkim terenima pa lako i ja uskočim kao trener i otiđem do Zagreba kad je potrebno, objašnjava Saša Belčić.

Belčić navodi da je bitna sinkronizacija. Danas su ljudi opterečeni nebitnim stvarima, a one bitne ne znaju prepoznati. Sport je važan segment svakog pojedinca, a atletika nudi brojne lijepe prednosti.