Predsjednik Milanović i ministar Banožić na svečanom ispraćaju 1. kontingenta OSRH u Mađarsku

Ministar obrane Mario Banožić i predsjednik Zoran Milanović ispratili su danas u karlovačkoj vojarni “110. brigade Hrvatske vojske” pripadnike 1. hrvatskog kontingenta OSRH  u područje aktivnosti u Mađarskoj.

Predsjednik Milanović je istaknuo kako je bitan fokus – dovoljno streljiva, kvalitetno održavanje, kvalitetno topništvo.

-Kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske odgovorno tvrdim da vas niti u jednoj situaciji nećemo neodgovorno koristiti. Ima vas malo, a vaš prvi, primarni, jedini i Ustavni cilj je obrana Hrvatske i njezinog teritorija, njezinog naroda i stanovništva, na kraju i državne vlasti, demokratski izabrane državne vlasti. Moja dužnost je, vjerujem i naša dužnost kao vodstva hrvatske države, da razborito, oprezno i promišljeno donosimo odluke. Odluka o upućivanju pripadnika OSRH u Mađarsku nije jedna od onih Odluka koje sam s lakoćom i rutinski potpisao.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

-Ne idete slučajno u Mađarsku, to je susjedna zemlja, niste daleko od kuće, nastavio je predsjednik Milanović koji smatra kako je pred nama nejasna, nesigurna jesen. Ali, imam malo više optimizma nego prije 5, 10 i 20 dana i čini mi se da bi svijet mogao biti razumniji i da će se ovaj užas završiti, a ljudski životi biti spašeni. Budite nam na ponos, predstavljate Hrvatsku, njezinu zastavu, njezinu povijest i tradiciju. U punoj vjeri i nadi da ova kriza u koju smo uvučeni i u koju je svijet uvučen ruskom agresijom na Ukrajinu neće potrajati slijedećih 10 godina želim vam puno sreće, da korektno i profesionalno odradite svoj posao, zaključio je Milanović.

Ministar Banožić poručio je pripadnicima kontingenta da je njihova odluka za odlazak u ovu misiju konkretan pokazatelj hrvatske opredijeljenosti za čuvanje i obranu zajedničkih vrijednosti Sjevernoatlantskog saveza i svih civilizacijskih vrijednosti.

-Nitko nije računao da ćemo na tlu Europe ponovno imati situaciju koja će dovesti do ratnog stanja i koja će promijeniti mnoge stvari i u Hrvatskoj vojsci. I sam kontingent kojem pripadate i misija u koju idete, prije svega je odraz jačanja NATO saveza, rekao je ministar istaknuvši kako je glavna tema na svim NATO ministarskim sastancima jačanje Saveza u ovom izazovnom vremenu.

U tom smislu istaknuo je napore Vlade RH u smjeru jačanja Hrvatske vojske koji za posljedicu imaju najveći obrambeni proračun od Domovinskog rata, a samim time i povećana ulaganja u modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske.

Ministar obrane sastao se s pripadnicima 1. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane budnosti uoči njihovog odlaska u područje aktivnosti u Mađarskoj | Foto: MORH/ F. Klen

-Po prvi puta smo dosegli više od dva posto BDP-a za ulaganje u Hrvatsku vojsku od čega 30 posto ide na modernizaciju i opremanje, istaknuo je ministar Banožić spomenuvši neke od većih projekata opremanja, od aviona Rafale do Bradley vozila i sustava protuzračne obrane.

U područje aktivnosti u Mađarsku, u 2022. i 2023. godini upućuje se do 70 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije.

NATO borbene skupine u središnjoj i jugoistočnoj Europi, u Mađarskoj, Republici Slovačkoj, Rumunjskoj i Republici Bugarskoj, pod nazivom “aktivnosti ojačane budnosti” uspostavljene su u cilju daljnjeg jačanja savezničkog postava odvraćanja i obrane te sposobnosti kolektivne obrane. Uspostava ovih borbenih skupina provodi se na temelju koncepta multinacionalnih snaga kao i već postojeće borbene skupine NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji.