KABA

“Zaželi” ide dalje i donosi posao za 30 žena i skrb za bar 180 starijih i nemoćnih osoba – Karlovački Crveni križ ga provodi s partnerima

-“Zaželi” je željno očekivan i hvalevrijedan projekt. Trajat će osam mjeseci, zaposlit će 30 žena, dok je predviđeni broj krajnjih korisnika uključenih u projektne aktivnosti 180, izjavila je Branka Hastor, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac, najavljujući treću fazu projekta kojeg će Društvo realizirati s partnerima: Gradom Karlovcem, Centrom za socijalnu skrb Karlovac, HZZ Područnim uredom Karlovac, Općinom Draganić i Općinskim društvom Crvenog križa Vojnić.

Vrijedan je 1,4 milijuna kuna, financiranih iz EU, provodit će se na području Karlovca, Lasinje, Draganića, Krnjaka i Vojnića, a najavljena je i četvrta faza. U prethodne dvije, 60 žena osposobljeno je za gerontodomaćice i računalne operatere, čime su im omogućene veće šansa za zapošljavanje. Osim toga, u Zaželi I bilo je zaposleno 50 žena koje su brinule o 362 korisnika, u drugom također 50 žena, koje su skrbile o 427 korisnika.

I Zaželi III donijet će posao za 30 žena koje su u evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje, maksimalno završene srednje škole, starijih od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja i iz ostalih ranjivih skupina.

– U ove tri faze povučeno će biti 14 milijuna kuna. Pričamo o minimalno 180 korisnika, ali maksimalno pružamo pomoć iznad zadanog broja; i u prve dvije je bilo više korisnika nego je planirano. Kroz ove tri faze 130 žena će naći posao, a 1.000 korisnika imati skrb. Mislim da je to lijep projekt, rekla je Hastor.

Da je ovo iznimno koristan projekt, potvrdila je načelnica Draganića Anica Domladovac, a gradonačelnik Karlovca Damir Mandić napomenuo da vrijeme u kojem živimo i ono koje dolazi,  obzirom na sve okolnosti, od svih nas traži dodatan angažman, solidarnost i ljudskost.

– Vrijeme u kojem jesmo definitivno će posebno pogoditi najugroženije. Tu prije svega mislimo na naše sugrađane starije životne dobi i ovo je jedan od onih koraka koji je dosta važan da se njima na neki način bude na raspolaganju, izjavio je Mandić.